Kampanja Svaki dan je sportski dan nastavljena malim sajmom sporta i zdravlja u Karavukovu

Kroz program “Zdravo rastimo” kompanija “Nestle” i Savez za školski sport Srbije duže od decenije rade na edukaciji dece u osnovnim školama o važnosti zdrave ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću.

Podržavajući učenike u usvajanju zdravih navika, “Nestle Zdravo rastimo” karavan je posetio Osnovnu školu “Bora Stanković” u Karavukovu u kojoj je održan Mali sajam sporta i zdravlja.

Time su se i najmlađi Karavukovčani uključili u 21-dnevni izazov Nacionalno razmrdavanje u sklopu aktuelne kampanje “Svaki dan je sportski dan”, koja za ideju ima da pokrene što više dece i odraslih da nekoliko minuta dnevno posvete fizičkoj aktivnosti.

– Naša škola je deo kampanje “Svaki dan je sportski dan”, gde sam naziv šalje poruku koliko je važno za sve nas, za roditelje, nastavnike i učenike da kroz život koristimo zdrave namirnice i da se bavimo fizičkom aktivnošću – rekla je Zorica Manić, direktorka OŠ “Bora Stanković” Karavukovo.

Na sajmu su deca dobila vredne savete i ideje za jednostavne vežbe koje mogu svakodnevno praktikovati, a predstavljeni su i različiti sportovi. Podrška učenicima, nastavnicima i trenerima bio je Nebojša Nikolić, član Opštinskog veća zadužen za sport.

– Drago mi je što se jedna ovako predivna manifestacija održava u opštini Odžaci i Karavukovu. Ovo je jedan spoj sporta i zdravog načina života kroz promociju fizičke aktivnosti i zdravog načina ishrane – rekao je Nikolić.

Pored druženja, vežbanja i razmenjivanja znanja sa učenicima u Karavukovu, “Zdravo rastimo” je OŠ “Bora Stanković” donirao sportsku opremu koja će omiljene časove fizičkog vaspitanja obogatiti i učiniti još zanimljivijim.

Promovišući redovnu fizičku aktivnost kao način života, koordinatorka programa “Zdravo rastimo” nastavnica Jelena Ignjatić pokreće učenike iz Karavukova na vežbanje i kada nisu u školi, takođe i da se zdravo hrane i vode računa o ishrani, edukujući ih da hrana koja je zdrava može biti i izuzetno ukusna.

– Naš cilj je da deca zdravo rastu i da se zdravo hrane. Trebalo bi pričati deci kod kuće i u školi koliko je važno da za novac koji dobiju za užinu kupe nešto što je zdravo. Važno je i da deca imaju mogućnost da svakodnevno vežbaju, poželjno bi bilo da se najmanje 60 minuta svakog dana bave sportom, moramo se vratiti prirodi, moramo im dati dobar primer da svoje slobodno vreme koriste za sport, rekreaciju i razonodu – ispričala je Ignjatić.

“Zdravo rastimo” ukazuje na važnost usmeravanja dece ka zdravim životnim navikama od najmlađeg uzrasta, pa su u opštini Odžaci u program uključeni i polaznici vrtića koji su na radionicama mogli da saznaju o zdravim namirnicama, zdravoj ishrani i načinu pripreme zdravih obroka.

– Smatram da je jako značajno to što su roditelji uključeni u radionice, jer je važno početi sa ovom temom na ranim uzrastima. Upravo se neki od savremenih izazova roditeljstva odnose na brz način života, koji podrazumeva i češću upotrebu takozvane brze hrane u porodičnoj ishrani, a takođe i dece provode dosta vremena sedeći ispred ekrana. Zbog toga bi trebalo razgovarati i edukovati decu i roditelje o zdravom načinu ishrane i važnosti svakodnevne fizičke aktivnosti – rekla je Bojana Kupusinac, pedagog PU “Poletarac” Odžaci.

Program “Zdravo rastimo” sprovodi se u Srbiji punih 12 godina i do sada je njime obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca koji su stekli dragocena znanja o uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti.

Iz kompanije “Nestle” koja je inicijator projekta “Zdravo rastimo” navode da je izazov Nacionalno razmrdavanje način da svi zajedno radimo na stvaranju bolje osnove za zdravo i srećno odrastanje. Osnovci i njihovi nastavnici u školama širom Srbije će svakog dana u naredne tri nedelje odvojiti vreme za vežbanje, jer je toliko vremena minimalno potrebno da se kreiraju zdrave navike.

Podršku ovoj važnoj inicijativi dalo je i Ministarstvo prosvete tako što je pozvalo sve osnovne škole u Srbiji da se priključe.

Categories: