Pridružite se hiljadama ljudi koji posmatraju seobu ptica, jedan od izleta u Karavukovu

Jedan od izleta u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica 2023. biće organizovan u subotu, 30. septembra, na kanalu DTD u Karavukovu.

DZPPS
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve zainteresovane da se pridruže nekom od brojnih izleta koje se organizuju širom Srbije 30. septembra i 1. oktobra, na kojima će se posmatrati ptice na jesenjoj seobi, a sve u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

Na Evropskom vikendu posmatranja ptica koji organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine učestvuje oko hiljadu ljudi. Ove godine izleti će biti organizovani na 23 lokacije širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode.

Izleti u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica su besplatni, ali je potrebno da se prijavite najkasnije do 28. septembra u 12 sati putem sledećeg formulara. Kada se prijavite na neki od izleta bićete kontaktirani od strane organizatora i tom prilikom dobićete sve informacije u vezi sa izabranim izletom.

Vodiči na izletima su iskusni poznavaoci i ljubitelji ptica, zaposleni i saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji će se truditi da zainteresovanima prenesu što više znanja o pticama.

Za učešće na izletima nije potrebno prethodno znanje, ali savetuje se zainteresovanima da instaliraju na svojim telefonima besplatnu aplikaciju za raspoznavanje ptica “Ptice na dlanu” ili da nabave prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje ptica na srpskom jeziku “Ptice Srbije i Evrope”.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gnežđenja, migracija i usputnih stanica kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi. Na migratornom putu ptice se suočavaju sa velikim pritiscima, a najozbiljnije su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje od strujnog udara ili sudara sa dalekovodima, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Categories: