Likovna kolonija u čast najpoznatijeg brestovačkog slikara naivca

Branko Gostović Brankica je uz Milana Uzelca verovatno najprepoznatljiviji brestovački slikar. Mnogi ga smatraju rodonačelnikom naive u Bačkom Brestovcu.

Više od pola veka se bavio slikarstvom, a njegova platna krasila su zidove mnogobrojnih galerija u zemlji i inostranstvu.

Predrag Bato Vujinović, slikar iz Odžaka, kaže da je Branko Gostović bio jedna originalna i samosvojna pojava na slikarskoj sceni, čovek koji je plenio svojom jednostavnošću.

– Pamtim ga kao jednu vrlo neobičnu i specifičnu osobu u svakom pogledu. Po meni, postojale su dve faze u njegovom slikarstvu. Njega su u čitavoj opštini zvali Branko naivac, i ja sam ga tako i upoznao, tako da jeste ta prva faza imala prizvuk naive, ali je ona kod Branka bila specifična i posebna. Kao što će još specifičnija biti druga faza u njegovom stvaralaštvu, na jedan poseban način svojstvena i originalna, a upravo je ta originalnost nešto što mi se kod njega dopadalo – kaže Vujinović.

Već tri decenije se povodom seoske slave Petrovdana održava likovna kolonija posvećena Branku Gostoviću Brankici, umetniku tragične sudbine. Sve slike koje su nastale i na ovogodišnjem saborovanju umetnika ostaju u fundusu Mesne zajednice Bački Brestovac.

– Nama je drago da ova kolonija traje već tridesetak godina i sva ta dela umetnička koja nam slikari ostave, posebno se vode u Mesnoj zajednici sa svojim inventarskim i kataloškim brojem i mogu da izađu iz Mesne zajednice samo po odluci Saveta, i samo u posebnim prilikama i ljudima koji su nešto pomogli na nivou Bačkog Brestovca ili su zadužili ovo selo na neki lep način. Takođe, na revers su date slike za izlaganje u mesnoj kancelariji, školi, ambulanti, kako bi ih narod mogao videti – kaže Slavko Beljanski, sekretar Mesne zajednice Bački Brestovac.

Branko Gostović je ostavio dubok trag u likovnom stvaralaštvu i njegovi sugrađani ovom kulturnom manifestacijom čuvaju sećanje na najpoznatijeg slikara naivca iz svog sela.

– Ja sam još početkom devedesetih godina postao učesnik ove kolonije koja je tada bila neverovatno masovna, ali to su tako u to vreme dozvoljavali uslovi. Međutim, drago mi je što uspeva da se do dan-danas održi ova kolonija, koja je postala već neka tradicija kao kulturni događaj, da ne gledamo na broj učesnika, bitna je suština – istakao je Predrag Vujinović, slikar.

Na likovnoj koloniji su pored Predraga Vujinovića, stvarali još slikari Šandor Gogoljak iz Odžaka, Miodrag Mikica Ivanović iz Srpskog Miletića i Ljubomir Jakovljević iz Bezdana.

Categories: