Na Memorijalu Miloš Rakić učestvovalo 53 šahista

Rajko Miranović iz Sombora pobednik je 14. Memorijalnog turnira u šahu “Miloš Rakić” koji se igrao po FIDE pravilima za ubrzani šah.

Igrači iz tri zemlje igrali u čast najboljeg ratkovačkog šahiste
Turnir je održan u nedelju, 23. aprila, u organizaciji ŠK “Miloš Rakić” iz Ratkova. Učestvovalo je 53 šahista, među kojima troje igrača iz Indije i jedan ih Hrvatske, tako da je takmičenje imalo međunarodni karakter. Iz daleke Indije je došla i jedina učesnica turnira.

Igrao se rapid turnir bez kotizacije, devet kola po Švajcarskom sistemu, uz kompjutersko parovanje i tempo igre deset minuta po igraču, uz dodatak tri sekunde po svakom potezu, do završetka partije.

Nakon velike borbe na 64 polja slavio je FIDE majstor Rajko Miranović sa osvojenih 7,5 poena, ispred Ljubomira Vranića i Milana B. Jovanovića koji su obojica sakupili po 7 poena, pa su o plasmanu na drugo, odnosno treće mesto odlučivali dodatni kriterijumi.

Iza najbolje trojice plasirali su se intermajstor Goran Vujadinović, Siniša Dronić i Periša Radović sa po 6,5 poena. Prvi favorit turnira po rejtingu, FIDE majstor Vladimir Jotić (2371), završio je tek na 17. mestu sa 5 osvojenih poena. Kompletan plasman može se videti ovde.

Pobednik turnira FIDE majstor Rajko Miranović
Prva trojica su dobili diplome, pobednik i pehar, a svi ostali učesnici zahvalnice organizatora turnira koji se igra u znak sećanja na Miloša Rakića, najboljeg ratkovačkog šahistu svih vremena. Njegova ćerka, Snežana Rakić Spasojević, povukla je prvi potez i uručila priznanja najuspešnijim igračima, zajedno sa direktorom turnira Stojanom Đorđevićem.

Druženje je nastavljeno i nakon završetka turnira, čime je zaokružena još jedna lepa šahovska priča u Ratkovu.

Categories: