Evropska nedelja raka grlića materice

Dr Boženka Rohaček
Od 21. do 28. januara u svim evropskim zemljama biće obeležena nedelja prevencije raka grlića materice i tim povodom biće održan veliki broj različitih aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a Srbija je od početka, od pre šest godina, uključena u obeležavanje te nedelje.

U domovima zdravlja, bolnicama i zavodima za javno zdravlje ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.

Po učestalosti oboljevanja rak grlića materice je na drugom mestu među malignim oboljenjima žene, po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama, a najčešće se javlja kod žena između 35. i 50. godine života.

Ako se ova bolest otkrije u ranom stadijumu izlečenje je potpuno moguće, kaže dr Boženka Rohaček, ginekolog u Domu zdravlja u Odžacima. Ona navodi da se, nažalost, granice obolelih pomeraju ka mlađem životnom dobu i da je odžačka opština jedna od opština u Vojvodini gde je evidentno pojačano pojavljivanje raka grlića materice u početnom stadijumu.

– U našoj Ginekološkoj službi najveći broj obolelih su žene preko 55 godina života, koje odlažu posetu ginekologu misleći da su stare da dolaze na redovne preglede. Kod njih se češće javlja ovo obolenje baš iz tog razloga što se ustručavaju i imaju određen strah. Mlađe žene su više edukovane, češće dolaze na redovne kontrole i kod njih već postoji određena medicinska kultura – kaže dr Rohaček.

Ona dodaje da je u cilju preventivnih mera potrebno dolaziti na redovne kontrole, čak i na svakih šest meseci, a ukoliko žena primeti neku promenu potrebno je da se odmah javi lekaru.

Prema statističkim podacima u Evropi se svake godine rak grlića materice otkrije kod oko 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre. Godišnje se u Srbiji dijagnostikuje oko 1.500 slučajeva, a od ove bolesti umire 500 žena.

Categories: