Izložba o deronjskim tamburašima u Muzejskoj jedinici u Odžacima

Povodom Svetskog dana Roma 8. aprila, u Muzejskoj jedinici u Odžacima otvorena je izložba “Tamburaška tradicija u Deronjama”, koja je nastala kao jedan od rezultata projekta Muzeja Vojvodine – “Očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa kroz saradnju sa zajednicama”, finansiranog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Projekat je realizovan u saradnji Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine i OŠ “Vuk Karadžić” u Deronjama. Autori izložbe su učenici te škole, koji su prethodno učestvovali u radionicama o nematerijalnom kulturnom nasleđu.

Deca su zajedno sa nastavnicom romskog jezika, Majom Jovanović, sakupila foto materijal koji ilustruje dugu tradiciju tamburaštva u Deronjama.

– Imali smo dve radionice u kojima su učestvovali đaci od trećeg do osmog razreda. Slušali su o očuvanju nematerijalne kulturne baština, običajima i tradiciji Roma u Deronjama, a nakon toga imali su istraživački zadatak u okviru kojeg su po selu anketirali stare tamburaše o tome kako su počeli da sviraju, kako se danas realizuje tamburaška muzika kroz obrazovanje i zbog čega je značajno da se ta tradicija održava i nastavlja – ispričala je Maja Jovanović, koordinatorka izložbe i saradnica na projektu.

U projektu je istaknut poseban značaj muzeja i edukacije mlađih naraštaja za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa. U Deronjama se izvorni način sviranja tamburice prenosi sa kolena na koleno, mada sve više mladih Roma pohađa muzičku školu i više nisu samouki muzičari.

Maja Jovanović je i pesnikinja, koja zajedno sa svojim ocem Rajkom Rankom Jovanovićem zauzima značajno mesto u savremenoj romskoj književnosti.

Rajko pored toga što piše pesme, priprema i knjigu o romskim svircima iz Deronja. Kaže da je bilo i perioda u istoriji, u vreme Marije Terezije i njenih naslednika, kada Romima muziciranje nije bilo dozvoljeno, ali su oni uprkos zabrani uspeli da očuvaju tamburaško bivstvovanje.

– Prvi pisani tragovi prisustva Roma na ovom prostoru i prikaza njihovog života potiču iz turskog perioda. Prema podacima iz Gradskog muzeja u Somboru, 1570. godine je zabeleženo da su se ovdašnji Romi bavili muzikom, pre svega tamburaškom. Možemo reći da su Romi tu prisutni preko 280 godina i od tada postoji romska tamburaška muzika. Neko će reći da je to usvojeno, ali koliko su Romi dali sveopštoj kulturi, toliko su uzimali od ostalih naroda – navodi ovaj višedecenijski zapisivač na polju tamburaške muzike.

U cilju institucionalne zaštite tamburaške tradicije u Vojvodini, tamburaši su upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Vojvođansko mesto koje ima najviše tamburaša po glavi stanovnika je Deronje.

Izložba koja će u Muzejskoj jedinici u Odžacima trajati mesec dana, svedoči o neraskidivoj vezi sela Deronja i tamburaške muzike koja datira od pre skoro tri veka.

Categories: