Projekat Zdravo rastimo usmerava decu ka zdravim navikama

“Zdravo rastimo” je projekat Saveza za školski sport Srbije i kompanije “Nestle” koji duže od decenije radi na edukaciji dece u osnovnim školama o važnosti zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Projekat “Zdravo rastimo” je u opštini Odžaci krenuo iz OŠ “Bora Stanković” u Karavukovu, a kasnije su se uključile i druge škole. Zahvaljujući nastavnici Jeleni Ignjatić projekat je obišao i sve vrtiće u opštini Odžaci, unapređujući tako i znanja predškolaca o zdravoj ishrani.

Deca su na radionicama u vrtiću mogla da saznaju o zdravim namirnicama, zdravoj ishrani i načinu pripreme zdravih obroka.

– Veliko je zadovoljstvo što Predškolska ustanova “Poletarac” sarađuje već godinama sa nama i “Zdravo rastimo” se prožima kroz projekte koji oni realizuju. Učiteljice mlađih razreda iz osnovnih škola takođe rade programe zdrave ishrane. Roditeljima, vaspitačima, učiteljima, svima nam je isti cilj da deci pokažemo kako da usmere svoj život i svoju ishranu ka zdravim navikama, te kako da za novac koji im roditelji daju za užinu kupe zdrave obroke – objasnila je nastavnica Ignjatić.

Na ovogodišnjem Sajmu sporta Sportskog saveza opštine Odžaci promovisan je i projekat “Zdravo rastimo” i tada su naši sagovornici bili poletarci Stefan i Teodora, koji su nam govorili o voću i povrću kao delu zdrave hrane.

– Volim najviše da jedem mandarinu, jabuku i bananu – ispričao je Stefan, a njegova drugarica rekla nam je da su u vrtiću učili o različitim vrstama voća i povrća.

Poletarci su mogli da saznaju da su voće i povrće izvori vitamina i da je za uravnoteženu ishranu važno piti dovoljno tečnosti.

– Možemo da pijemo vodu i domaći sok koji može da se pravi od raznog voća – kaže Teodora.

Tea Nikolić i Nikolina Stanković su vršnjačke edukatorke koje svojim mlađim drugarima prenose znanje o zdravim stilovima života.

– Mi smo na Sajmu sporta kao predstavnice OŠ “Bora Stanković” iz Karavukova i u projektu smo već tri godine, idemo po raznim manifestacijama i edukujemo decu o zdravoj ishrani, pričamo o sportovima kojim se bave i uživamo u svemu tome – kažu Tea i Nikolina.

Nastavnica Jelena Ignjatić kaže da je već u detinjstvu važno podsticati razvijanje zdravih navika kada je u pitanju ishrana i fizička aktivnost.

– Decu bi trebalo da učimo da sport nije samo vrhunski sport, već da je sport i rekreacija, vid zabave i zdrava navika kojom treba da se bave čitavog života, jer nam prevashodno trebaju zdrava deca i to je danas najvažniji zadatak svih nastavnika, vaspitača, sportskih radnika i roditelja – naglasila je Ignjatić.

Promovišući vežbanje kao zdrav način života, projekat “Zdravo rastimo” pokreće decu na fizičke aktivnosti i kada nisu u školi i vrtiću.

Categories: