Biljana Grbović održala predavanje za roditelje u Odžacima

Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka bila je organizator predavanja za roditelje pod nazivom “Kako vaspitavati bez kritikovanja”.

Novi model vaspitanja popularizovan poslednjih decenija traži od roditelja beskrajno strpljenje i toleranciju, jer deca dobijaju prava, a roditelji dužnosti. Sa idejom da sve treba rešavati na lep način, roditeljima je oduzeta moć, postali u popustljivi, mahom se ustručavaju da budu autoriteti i ne preostaje im ništa drugo osim metoda nagovaranja koji se brzo svedu na kritiku koja ostavlja mnogo teže posledice i po roditelje i po decu.

O tome da li postoje pozitivne kritike, ko su ljudi koji mnogo kritikuju, zašto se koristi kritika, a ne neki drugi vaspitni postupak, kao i da li je kritika efikasna i šta umesto nje, govorila je Biljana Grbović, diplomirani pedagog, savetnik za roditeljstvo i predsednica Udruženja roditelja “Matica”.

– Tema kako vaspitavati bez kritikovanja je jedna od mojih omiljenih tema, zato što sam primetila da većina roditelja misli da je to nemoguće, a zapravo je čak bih rekla i relativno jednostavno, kada čovek sagleda stvari na pravi način i u situaciji kada se on razvio u određenom pravcu. Tako da mislim da je vaspitavanje bez kritikovanja nešto što i deca žele i nešto što je dobro za svaku porodicu i društvo, zato što je to vaspitanje čije je polazište ljubav i koje takođe uključuje i čvrstu disciplinu, a to je ono što roditelji često zaboravljaju i što im se čini da je nemoguće ako idemo bez kritikovanja – istakla je Grbović.

Predavanje je bilo namenjeno prvenstveno roditeljima kao i svima koji se bave vaspitnim radom sa decom, a cilj je da osnaži roditelje kao ličnosti kako bi bili u stanju da deci pruže i ljubav, isto tako i disciplinu i čvrste granice.

Grbović navodi da roditeljima treba vratiti moć, osloboditi ih stalne krivice, kako bi mogli da budu u stanju da postave i štite granice deci. Kaže da je potrebno deci pomoći da izgrade radne navike i pustiti ih da samostalno prolaze kroz životne situacije, kako bi uspešno prebrodila sve faze odrastanja, izgradila karakter i samodisciplinu.

– Moj savet roditeljima je da paralelno sprovode dva pravca. Jedno je ljubav i prihvatanje baš takvog deteta kakvog imaju, a drugo su čvrste granice u odnosu sa detetom. Roditeljima je danas na neki način oduzet autoritet i moć, a da bi postavili i branili čvrste granice, oni moraju sebi da daju za pravo da budu strogi i da deca treba njih da slušaju. Što se tiče ovog drugog dela koji se tiče ljubavi i prihvatanja, tu je centralna stvar da roditelji rade na sebi kao ličnosti. Najbrži put da budemo više biće ljubavi jeste kroz duhovni razvoj – kaže Grbović i zaključuje da je lični razvoj preduslov kvalitetnog roditeljstva.

Biljana Grbović je napisala i knjigu “Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu, baš takvog”, koja je svojevrsni priručnik za roditelje kako da nauče da vaspitavaju bez kritikovanja.

Knjiga je napisana sa ciljem da ponudi roditeljima model za neke vrlo praktične korake u vaspitanju i disciplinovanju dece kako bi stigli do konkretnog cilja – kako da nauče dete da ostave telefon, kako da dete ustaje na vreme, kako da samostalno radi domaće zadatke, kako da ne bude drsko, kako da me posluša iz prve.., a da se pri tom šalje poruka u skladu sa naslovom knjige, poruka ljubavi i prihvatanja dece onakvima kakva ona zapravo jesu.

Autorka ističe da je knjiga nastala kao rezultat njene svakodnevne prakse u radu sa roditeljima, kao i želje da svoja lična iskustva koja je stekla kao majka troje dece deli i umnožava.

Categories: