Put Svetog Save sledimo i čuvajući našu tradiciju i kulturu

Kulturni centar “Atanasije Nikolić” iz Odžaka dodelio je “Svetosavske povelje” zaslužnima za doprinos i rad na razvoju kulturne tradicije u opštini Odžaci.

Priznanja su uručena na Svetosavskoj akademiji kojom je obeležen dan srpskog prosvetitelja, graditelja škola i crkvi, pokretača umetničkog stvaralaštva i prvog književnika.

– Drago mi je da neko vidi taj naš rad, jer je ovo i priznanje našoj deci, roditeljima, veteranima, bez kojih naše društvo ne bi bilo ovo što jeste. Zahvalna sam svim ljudima koji nas pomažu i vide da mi čuvamo tradiciju kroz igru, pesmu, običaje, kuhinju, kulturu. To je i moj cilj, da ne zaboravimo naše poreklo i korene – rekla je Violeta Stojiljković, predsednica KUD “Bora Stanković” Karavukovo, dobitnica “Svetosavske povelje”.

Sveti Sava je bio rodonačelnik srpske kulture i duhovnosti, a poštovanje i ljubav prema ovom svetitelju izražava se i kroz čuvanje svoje tradicije i nasleđa. To kaže Nenad Živanov, predsednik Kulturnog centra “Atanasije Nikolić”, koji se obratio prisutnima po završetku programa, prožetog igrom, pesmom i rečima.

– Mi želimo da okupimo one koji su svesni svoje tradicije i kulture. Rad i misija Kulturnog centra je i da prepoznamo talentovane mlade ljude iz naše opštine koji imaju šta da pokažu i da kažu na polju kulture. Započeli smo ovu priču pre četiri godine i radimo svim svojim snagama i mogućnostima da decu, koja su naše najveće nasleđe, učimo pravim vrednostima – istakao je Živanov.

Kult Svetog Save je daleko prevazišao granice nekadašnje srpske države, a širio se i u Rusiji odakle nam je ponovo došla vokalna solistkinja Aljona Nikuličeva, koja se predstavila ruskim, srpskim i slovačkim pesmama.

– Dolazim iz Rostova na Donu. Završila sam Državni konzervatorijum “Sergej Rahmanjinov” na kome sam stekla diplomu iz solo pevanja. Izvodim ruske i kozačke narodne pesme – ispričala nam je Aljona koja je i ovoga puta imala podršku supruga Branislava, Slovaka, sa kojim je imala tradicionalnu svadbu u Srbiji.

Na putu Svetog Save su devojčice i dečaci iz Kulturno-umetničkog društva “Đerdan” iz Srpskog Miletića koji su obučeni u narodne nošnje obradovali publiku igrajući srpsko kolo.

I članovi Kulturno-umetničkog društva “Bora Stanković” iz Karavukova čuvaju tradiciju i neguju folklor kao jedno od važnih obeležja svakog naroda. Iz tog društva je i daroviti mladi recitator Vasilije Anđelković, takođe jedan od učesnika Svetosavske akademije.

U muzičkom delu, pored gošće iz Rusije, predstavili su se vokalni solista Aleksa Nedeljković i grupa “Drist” iz Trenčina u Slovačkoj. Moderatorka programa bila je Sanja Đaković, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Categories: