Svetosavska litija najupečatljiviji deo proslave praznika u Deronjama

Negovanje kulta Svetog Save je deo pravoslavne vere i tradicije koja se kod Srba u Deronjama prenosi sa kolena na koleno.

Svečano je u tom mestu bilo i ove godine na praznik prvog srpskog prosvetitelja koga 27. januara proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i obrazovne ustanove.

Proslava Savindana počela je u crkvi kao mestu duhovnog okupljanja i sabranja, a zatim su sveštenstvo, učenici OŠ “Vuk Karadžić” i zaposleni, kao i veliki broj građana, na čelu sa kumovima slave, hodali do škole u jedinstvenoj svetosavskoj litiji.

– Ne želim da umanjim vrednost i značaj ovog dana kada su druge škole u pitanju, ali u Deronjama se nikad nije prekidala tradicija, počevši od liturgije, preko litije koja je išla od crkve do škole i programa kojim mi u okviru naše ustanove nastavljamo proslavu Svetog Save – kaže Zora Doroslovac, direktorka škole.

Učenik Lazar Doroslovac je ove godine bio kum slave, a imao je još jednu značajnu ulogu u proslavi Savindana. Na školskoj priredbi je oživeo lik Svetog Save.

Lazar i njegovi drugari iz škole su u programu podsetili na život i put vere prvog srpskog prosvetitelja i njegov značaj za srpsku pismenost i kulturu.

– Sveti Sava je bio monah i učitelj koji je sagradio prve srpske crkve i škole. Slavimo Savindan da bi se tradicija nastavila – ispričala je Elena Marić, učenica.

Sa proslave praznika Svetog Save je poručeno i da u ovim izazovnim vremenima deci treba prenositi prave vrednosti i ukazivati na važnost očuvanja tradicije, a da o tome uče od malih nogu, potvrdili su najmlađi Deronjčani.

Categories: