Počelo uvođenje u vojnu evidenciju po opštem pozivu

Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva muškarce rođene 2005. godine da ispune svoju zakonsku obavezu.

Ministarstvo odbrane
Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, koja su rođena u periodu 1993. do 2004. godine, a koja iz bilo kog razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika.

Uvođenje u vojnu evidenciju po opštem pozivu može se izvršiti u Centru Ministarstva odbrane Sombor ili opštinskoj kancelariji Centra Ministarstva odbrane. Evidentiranje će se realizovati prema mestu prebivališta, u periodu od 16. januara do 28. februara.

Vojni obveznici svoju zakonsku obavezu mogu da izvrše u CMO Sombor, svakog radnog dana od 8 do 15 časova, kao i u opštinskim kancelarijama u Apatinu, Odžacima i Kuli, takođe u periodu od 8 do 15 časova: u Apatinu ponedeljkom, Odžacima utorkom, a Kuli sredom.

Lica koja se uvode u vojnu evidenciju treba sa sobom da ponesu ličnu kartu na uvid. Ukoliko osoba ne poseduje ličnu kartu, na uvid mogu dati drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, a u inostranstvu važeću putnu ispravu.

Osobe koje borave u inostranstvu dužna su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već se radi o obavezi definisanoj Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Categories: