Realizovana manifestacija Mesec knjige u osnovnoj školi u Laliću

Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka je ove godine održala manifestaciju “Mesec knjige” sa učenicima prvog i drugog razreda Osnovne škole “Nestor Žučni” u Laliću koji su slikali i crtali na zadate teme, a najbolji su nagrađeni knjigama.

Dečja mašta je beskrajna, to su nam pokazali najmlađi lalićki osnovci koji su bili vrlo vredni i napravili su veliki broj lepih radova na kojima se našlo nekoliko Crvenkapa i drugih likova iz bajki i junaka crtanih filmova, zatim bile su tu morske sirene, princeze, zanimljive građevine i fudbalska ekipa, a jedna od ponuđenih tema bio je svemir viđen očima dece.

“Mesec knjige” je najstarija manifestacija u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” koja u toj ustanovi postoji duže od 40 godina.

– Mi smo zaista ponosni na ovu manifestaciju koja je menjala svoj oblik i prilagođavala se situaciji i načinu rada Biblioteke. Međutim, ono što smo primetili poslednjih nekoliko godina to je da nam je izostajao prvi i drugi razred osnovne škole, zato što su premali za pisanje. Tako je pre tri godine počelo naše malo putešestvije po ograncima i ponosni smo na saradnju i druženje sa osnovnim školama. Prva škola koju smo posetili sa ovom manifestacijom bilo je Deronje, prošle godine smo bili u S. Miletiću, a ove godine smo u Laliću – kaže Biljana Zlatković, direktorka Biblioteke.

Tradicionalno se na konkursu za “Mesec knjige” dodeljuje jedno prvo, dva druga i tri treća mesta, a nagrade su knjige prilagođene uzrastu dece.

Prvu nagradu osvojila je Tesa Macko, drugu Leo Liptak i Sara Valent, dok su trećim mestom nagrađeni Leonora Novaković, Nina Popović i Filip Fabri.

Pohvaljene su učiteljice Zuzana Mudri, Zuzana Pavlovič i Lidija Živanov za trud i saradnju u realizaciji manifestacije.

– Lalić nas je zaista prijatno iznenadio sa brojem radova, bilo je učenika koji su nacrtali čak tri i četiri rada. Komisija je bila šestočlana i uopšte im nije bilo lako da se odluče i izaberu najbolje. Bili su temeljni i birali su pedantno, onako kako bi mogli sve da zadovolje. Znam da je ostalo razočaranih, ali biće još takmičenja na kojima će moći odnositi medalje i nagrade. Hvala školi koja nas je ugostila, hvala mentorima koji su radili sa decom i ovo je za nas bio jedan veseo i divan dan, bilo bi lepo kad bi bilo ovakvih dana mnogo – zaključila je Biljana Zlatković.

Prvi susret dece sa knjigama i bibliotekom su slikovnice, zato Narodna biblioteka realizuje ovu manifestaciju u formi likovnog konkursa, jer će deca ovog uzrasta kroz likovne radove najbolje izraziti svoju kreativnost i maštu. Kada dobro nauče sva slova, polako će zaploviti i u čarobni svet čitanja i pisanja.

Categories: