Jedan dan Dečje nedelje posvećen izviđaštvu

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” iz Odžaka aktivna je ekološko-izviđačka sekcija. Jedan dan ovogodišnje Dečje nedelje bio je posvećen izviđaštvu. Mali izviđači su bili vrlo vredni i učili su kako da podignu šator i druge izviđačke veštine.

Poznato je da život u prirodi, na izletu i na taboru, zauzima značajno mesto u životu izviđača. Izviđači ne idu u prirodu nespremni, a najvažnije je da nauče kako se pravilno postavlja šator koji će im obezbediti zaklon od vremenskih neprilika.

– Izviđači su uzeli učešće kako bismo uveličali Dečju nedelju. Bavićemo se nekim klasičnim izviđačkim veštinama, kao što je dizanje šatora, paljenje vatre, kako se orijentisati u prirodi, to je ono što mora da savlada svaki izviđač – ispričao nam je Miodrag Parabucki – Paja, starešina Odreda izviđača “Sinđelić” iz Odžaka.

Učiteljica Jasmina Ižak kaže da su đaci na jednom mestu spojili druženje i sticanje izviđačkih veština. Izviđačka aktivnost u parku bila je zanimljiva učenicima, a kada su podigli svoje šatore, zadovoljstvo zbog uspešno obavljenog posla bilo je veliko.

U školi i izviđačima će naučiti još jednu bitnu stvar, a to je da prirodu ostave u jednakom stanju u kakvom su je našli.

Categories: