Danom zeca i likovnom radionicom za decu otvoren program 24. IMAF festivala

Umetničkom akcijom i likovnom radionicom za decu pod nazivom “Dan zeca”, koju je osmislio Spajk Meklariti, umetnik iz Velike Britanije, počeo je 24. IMAF, festival umetnosti performansa koji traje od 3. do 11. septembra. Program festivala će se tradicionalno odvijati na lokacijama u Odžacima i Novom Sadu.

Beli zec Spajka Meklaritija ponovo je obradovao decu u Odžacima
Spajk Meklariti, koji se predstavlja iza maske svog alter ega Belog zeca, kaže da je njegova želja bila da ovom akcijom najmlađe ohrabri, motiviše i podstakne da se bave umetnošću.

– Dan zeca je nastao pre tri godine ovde u ovom mestu u kolaboraciji sa festivalom IMAF i ovo je prvi put da se dešava kao formalni događaj uz dozvolu lokalne vlasti. Zec je u ovom slučaju simbol rasta i razvoja, a sam performans izvodim već 11 godina i putujem širom sveta kao veliki Beli zec i želja mi je da inspirišem buduće generacije umetnika i performans umetnika – kaže umetnik iz Velike Britanije.

Njegov Beli zec je treći put došao u Odžake i obradovao decu i odrasle, a inspirisao je i domaćeg umetnika Radoslava Čugalja da izvede spontanu umetničku performativnu akciju.

– Kao roditelj sam prvenstveno doveo svoje dete da učestvuje u jednom ovakvom događaju, da posluša umetnika iz inostranstva koji je na doktorskim studijama likovnih umetnosti i da naravno nešto i nauči. Ja ću da izvedem i performans koji nije najavljen. Imam stariju i mlađu ćerku, sa starijom ćerkom sam radio performans “Parenting/Roditeljstvo” prvi deo, u kojem sam pokušao da pokažem kako roditelji nastoje da podučavaju svoju decu onome što će im trebati u životu. Sa drugom ćerkom radim performans “Parenting too/Roditeljstvo takođe”, gde pokušavam da pokažem koliko je važno da roditelji podrže svoju decu, jer podučavanje i podržavanje smatram ključnim stvarima u razvoju svakog deteta – kaže Čugalj.

Radoslav i Sara Čugalj izvode performans “Parenting too”
Gost iz Velike Britanije Spajk Meklariti biće jedan od devet umetnika koji će se predstaviti performansom uživo u prostoru napuštenog motela “Šumice” u Odžacima 9. septembra, a program festivala IMAF 2022 zatim se nastavlja umetničkim akcijama i performansima u galeriji SULUV u Novom Sadu 10. i 11. septembra.

Deo programa IMAF-a su i onlajn prezentacije 30 video radova od 37 umetnika iz 18 zemalja. Prezentacije se mogu pratiti svakog dana do 8. septembra od 19 sati na zvaničnom Jutjub kanalu festivala IMAF.

Categories: