Vlada Lazić zaljubljenik u stare sorte paradajza

Brestovački, deronjski, doroslovački, odžački… To su samo neke od nesvakidašnjih, zaboravljenih, ali pre svega ukusnih lokalnih autohtonih sorti paradajza čija semena se nalaze u kolekciji Vladislava Lazića iz Odžaka, sugrađanima poznatijeg kao Vlada Špajzer, koji je poželeo da sačuva bar deo stare bašte.

Stare sorte se, kaže Lazić, odlikuju velikom raznolikošću veličina, oblika i boja, koja se danas ne može videti u piljarama i marketima, već samo u baštama istinskih zaljubljenika u povrće.

– Imam oko petnaest vrsta tih domaćih sorti, koje su većinom tu iz lokala, iz okoline Odžaka, a imam čak i dve vrste semena koje sam dobio iz Kine. Možete videti i jednu lepu sortu iz Slovenije, imam paradajz iz Italije, moja zbirka semena je mala s obzirom da postoje ljudi koji imaju na stotine vrsta paradajza – ispričao nam je ovaj nekadašnji atletičar i građevinac u penziji.

Naš sagovornik ističe da gotovo svako ko je probao stare sorte paradajza, želi to opet da iskusi. Upravo zbog toga bi, kaže, autohtone sorte trebalo ponovo vratiti na domaće trpeze.

– Svi su oduševljeni, naročito ko proba kuvani paradajz od ovih domaćih sorti ili moja žena pravi kečap, vrlo ukusan kečap od domaćeg paradajza, to je fantazija, cele zime mi to pijemo i jedemo – kaže Lazić.

Prema njegovim rečima, stare sorte paradajza možda nisu pogodne za masovnu proizvodnju, ali bi zato svako ko želi mogao da ih uzgaja za sopstvene potrebe i da u njima uživa svake sezone tako što će sačuvati seme za sledeću godinu.

– Stare domaće sorte se polako vraćaju u modu i sve su traženije. Dovoljno je da od zrelog ploda paradajza izvadite seme i ostavite za sledeću godinu, i tako sledećih stotinu godina, dok hibridno seme možete da posadite jednom i završili ste. Hibridni paradajz možda jeste lepši od domaćeg na izgled, ali mu zato nije ni prići kad je u pitanju ukus, kad se jede, kad se kuva, tako da je tu ogromna razlika između te dve sorte paradajza – navodi ovaj zaljubljenik u stare sorte paradajza.

Povrtari koji gaje stare sorte susreću se sa svim problemima koje imaju i ostali proizvođači: kako doskočiti prirodi, bolestima i štetočinama. Međutim, kada se plod domaće uzgojenog paradajza ubere i zagrize, vratiće vam onaj nezaboravni miris i ukus mladosti, zaključuje Vladislav Lazić.

Categories: