U martu u redove Vojske Srbije stupiće i devetnaestogodišnja Aleksandra Mitić

U toku je javni poziv Ministarstva odbrane za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem za koje se mogu prijaviti mladići i devojke rođeni između 1. januara 1992. i 31. decembra 2003. godine.

Aleksandra željno čeka da obuče uniformu

Poslednjih godina sve je više devojaka zainteresovanih da obuku uniformu.

– Otišla sam u vojni odsek, raspitala se šta sve treba, popunila papirologiju, prijavu i sve što ide, sakupila sva dokumenta i sad ostaju još samo lekarski pregledi, tako da 1. marta polazim u vojsku – kaže Aleksandra Mitić iz Odžaka.

Tako o prijavi za služenje vojnog roka priča ova devetnaestogodišnjakinja koja će od marta stupiti u redove Vojske Srbije. Za početak služiće u kasarni u Somboru. Kaže odrasla je uz oca policajca i strica profesionalnog vatrogasca, tako da joj je od ranih nogu poznata disciplina i koji su to izazovi koje sa sobom nosi uniforma.

– Svi su ponosni, nisu očekivali da prvo ja kao devojka idem u vojsku, ali to je naša tradicija, svi su u porodici služili vojni rok i od detinjstva imam blisku povezanost sa uniformom, to volim i zato sam bila sigurna u svojoj odluci. Moji su prvo bili malo iznenađeni, ali moram reći da su me svi podržali i jedva čekam da idem, praviće mi i ispraćaj – ispričala nam je Aleksandra.

Naša sagovornica ističe da za nju služenje vojnog roka predstavlja ponos i način da iskaže ljubav prema otadžbini. Želi i da joj služba u Vojsci Srbije postane životni poziv.

Rad u vojsci je motiv i mnogim drugim mladim ljudima koji se odlučuju za služenje vojnog roka sa oružjem za koje je poziv stalno otvoren, a rangiranje kandidata vrši se periodično, u skladu sa uputnim rokovima.

Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka moguće je podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-Uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane – nekadašnjim vojnim odsecima.

Pored pojednostavljene procedure prijavljivanja, buduće vojnike očekuje mesečna naknada u iznosu od oko 38.000 dinara kao i mogućnost da, posle odsluženog vojnog roka, odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Categories: