Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju radila danas u Odžacima

Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine danas je prikupljala krv od dobrovoljnih davalaca u Odžacima.

Iz Zavoda ističu da svako ko je zdrav ne bi trebalo da odlaže davanje krvi i napominju da se akcije nastavljaju širom Vojvodine kako bi se održale stabilne zalihe.

– Svakako da su zalihe krvi i dalje ne nezavidnom nivou, takvo je stanje od početka ove pandemije. Današnja akcija možemo reći da je zadovoljavajuća, ali s obzirom na epidemiološku situaciju možemo reći da nije realno ni očekivati nešto više. Ali, pošto zalihe stvarno nisu na zavidnom nivou ja bih apelovao i ovom prilikom na sve građane da ukoliko su dobrog zdravlja i dobrog opštog stanja, izdvoje malo vremena i dođu da dobrovoljno daju krv. Zaista, tako će nekom pomoći i nekom spasiti život. Postoji potreba za svim krvnim grupama, ali nešto veći akcenat se stavlja na davaoce nulte krvne grupe, s obzirom na to da su oni univerzalni davaoci – rekao nam je dr Milomir Bežanović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, punoletna osoba kod koje se lekarskim pregledom i proverom nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. Dobrovoljni davaoci krvi mogu biti i osobe vakcinisane protiv zarazne bolesti kovid-19.

Categories: