Predstavnici Samostalnog sindikata i menadžmenta Magne razgovarali o nastavku socijalnog dijaloga

Samostalnom sindikatu (SSSS) u fabrici “Magna siting” u Odžacima utvrđena je reprezentativnost 22. novembra, čime je ova sindikalna organizacija prepoznata kao legitimni partner poslodavcu u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju, izjavio je Radojko Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije, nakon razgovora sa menadžmentom kompanije i direktorom operacija za Evropu Majklom Kolerom.

– Pre nepunih godina dana mi smo u “Magni” ostvarili jedan izvrstan socijalni dijalog Samostalnog sindikata sa poslodavcem. Postigli smo mnogo i naravno uvek smo za to da postignemo još više. Kao prvo, potpisan je protokol o socijalnom dijalogu koji se poštuje od strane poslodavca, sledeći nam je korak pregovaranje o kolektivnom ugovoru. Osnovno o čemu smo danas ovde razgovarali je da vidimo pre svega kako jedni drugima da pomognemo, šta je to što mi kao sindikat možemo pomoći poslodavcu, a kad kažem poslodavcu mislim na zaposlene, jer ako nema fabrike nema ni radnika, ako nema radnika nema ni sindikata. Dakle, želimo da kroz socijalni dijalog razgovaramo o kolektivnom ugovoru, kao i o pitanjima bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Pričali smo naravno i o ličnim dohocima – rekao je Jovanović.

“Magna” u pogonu u Odžacima trenutno zapošljava oko 1.500 radnika. Automobilska industrija je jedan od sektora najteže pogođenih pandemijom. Poremećaji u globalnim lancima snabdevanja nisu zaustavili posao u odžačkoj fabrici, ali se kriza odrazila na ostvarenje poslovnih planova kompanije.

– Naravno, ni “Magna siting” u Odžacima nije imuna na to što se dešava u svetu vezano za lanac snabdevanja. Imamo dosta problema sa porudžbenicama od kupaca, znači dosta otkazivanja porudžbenica, ali mi radimo sve što možemo da se taj negativni trend nekako zaustavi, makar vezano za našu delatnost ovde. Tako da radimo na dovođenju još dodatnih projekata kako bi mogli da zaposlimo što više moguće kapaciteta fabrike koji trenutno nisu iskorišćeni na nivou koji je nominalni kapacitet – kaže Dušan Dragosavac, operativni menadžer u fabrici “Magna siting” Odžaci.

Predstavnici Samostalnog sindikata i menadžmenta saglasni su da je u uslovima krize očuvanje radnih mesta prioritet, a da probleme zaposlenih treba rešavati kroz socijalni dijalog uz uvažavanje interesa poslodavca i radnika.

– Poslodavac u nama kao Savezu samostalnih sindikata i Grani tekstila, kože i obuće kao jedinoj reprezentativnoj grani na nivou republike, vidi partnera da zajednički rešavamo probleme, jer samo dogovorom, u kome naravno mora da bude i kompromisa, možemo da postignemo neki cilj koji je u interesu svih. Ako kažemo da ovde u Odžacima ima 1.500-1.600 zaposlenih i ako gledate u proseku tročlanu porodicu, složićete se da je za opštinu Odžaci ipak to jedan veliki broj zaposlenih i članova njihovih porodica koji obezbeđuju egzistenciju u ovoj fabrici – istakao je Radojko Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata kože, obuće i tekstila.

Samostalni sindikat kao jedan od dva reprezentativna sindikata u “Magni” ima preko 500 članova zajedno u obe fabrike u Odžacima i Aleksincu, gde je ta kompanija nedavno otvorila novi pogon za proizvodnju automobilskih sedišta, prepoznajući Srbiju kao dobro mesto za investiranje i širenje biznisa.

– Ogranak u Aleksincu je dosta zavisan da kažem od poslovanja u Odžacima i jednostavno postoji jasna podela posla između dve fabrike, znači ko šta treba da radi i apsolutno sve te špekulacije da će otvaranjem pogona u Aleksincu zaposleni ovde ostati bez posla nisu tačne. Svakako da smo mi kao rukovodstvo u Odžacima obezbedili programe koji će raditi do 2034. godine, pogon u Aleksincu je nešto sasvim drugo i kolege tamo se takođe bore za svoje projekte, tako da vam mogu reći da će posla biti dovoljno za obe fabrike – navodi Dušan Dragosavac iz menadžmenta u Odžacima.

U cilju očuvanja zdravlja zaposlenih, rukovodstvo fabrike “Magna” u Odžacima je na predlog Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije donelo odluku da svakom radniku koji se vakciniše protiv korone, kao i onome ko je to već uradio, uz novembarsku zaradu isplati stimulaciju u iznosu od 50 evra u dinarskoj protivvrednosti. Time ova kompanija pruža podršku i naporima države da se obuzda epidemija.

Categories: