Manjinski akcionari izneli zahteve na sednici SO Odžaci

Rasprava po tačkama dnevnog reda na danas održanoj 21. sednici Skupštine opštine Odžaci počela je sa skoro dva sata zakašnjenja zbog toga što se u vreme početka sednice u skupštinskoj sali okupilo oko tridesetak malih akcionara nekadašnjih zemljoradničkih zadruga u Ratkovu, Bačkom Brestovcu i Srpskom Miletiću. Oni su na taj način hteli da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog toga što nije odgovoreno na njihov zahtev da se zadružna imovina koja je privatizovana vrati zadrugarima. Odbornicima lokalnog parlamenta tim povodom obratili su se Nenad Ilić iz Ratkova, Milan Konjević iz Bačkog Brestovca i Milivoj Bukilić, predstavnik akcionara iz Srpskog Miletića.

– Svi zatvaraju oči pred činjenicom da se hrvatska „Žito grupa“ u katastru nepokretnosti vodi kao vlasnik dela teritorije opštine Odžaci, što po zakonu nije dozvoljeno, a ista je situacija i u Bačkom Brestovcu i Srpskom Miletiću gde je vlasnik zemlje jedna irska firma. Naš zahtev sa svom potrebnom dokumentacijom o formiranju zemljoradničke zadruge u Srpskom Miletiću, gde su ljudi kupili zemlju svojim novcem, nalazi se kod nadležne komisije u opštini koja treba samo da donese odluku i potpiše je. Lokalna samouprava to može kao prvostepeni organ, a onaj ko je u međuvremenu kupio tu zadružnu imovinu ima pravo da se žali, na kraju krajeva i Ustavnom sudu, pa da vidimo ko je povredio Ustav Republike Srbije i da li po zakonu stranac može da bude vlasnik obradivog poljoprivrednog zemljišta – rekao je predstavnik malih akcionara iz Ratkova.

Manjinski akcionari poljoprivrednih preduzeća iz Ratkova, Bačkog Brestovca i Srpskog Miletića napustili su zasedanje nakon što im je obećano da će se ubrzati rešavanje njihovih zahteva i da će rešenje o vraćanju imovine zadrugarima u Srpskom Miletiću biti doneto do petka, 23. decembra. To je dogovoreno na konsultacijama kojima su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, šefovi svih odborničkih grupa i izabrani predstavnici akcionara.

Inače, akcionari u Srpskom Miletiću potražuju 2.200 hektara zadružne zemlje i jedan broj objekata, a manjinski akcionari tvrde da u sva tri sela ima ukupno oko 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na koje zadrugari polažu pravo. Kada bi ta zemlja bila vraćena, to bi osiguralo egzistenciju za skoro hiljadu porodica u opštini Odžaci, kažu u Udruženju manjinskih akcionara.

Categories: