Hajdučko veče u dvorištu škole

Učenici i učenice sedmog razreda OŠ “Branko Radičević” iz Odžaka priredili su svojim drugarima, nastavnicima i roditeljima lepo dramsko veče u školskom dvorištu, okupljeni oko vatre u hajdučkom razgovoru, kao deo projektne nastave u režiji Vesne Rogač, nastavnice srpskog jezika i književnosti.

– Prisustvovali ste prezentaciji naše projektne nastave, koja je rezultat nastavne teme o hajdučkom i uskočkom ciklusu epskih narodnih pesama. Pošto sam primetila da učenici vole ovakvu neklasičnu nastavu, vole sami nešto da prirede, drama je uvek dobrodošla u nastavi srpskog jezika kao i u nastavi drugih predmeta, i tako smo odlučili da upriličimo ovaj jedan doživljaj i događaj za roditelje, za druge učenike naše škole i kolege nastavnike. Roditelji su bili veoma saradljivi, mame su napravile proju i pite, napravile su pogače, tako da smo i kostimima i muzikom i hranom na neki način pokušali da vratimo ona vremena koja su iza nas – kaže Vesna Rogač, nastavnica srpskog jezika.

Već odavno su ušli u mit i legendu srpski ratnici hajduci, koji su za turskog vremena živeli u zbegovima i skriveni u planinama. Među njima je jedan od najpoznatijih narodnih junaka, Starina Novak, a i njegov lik oživeli su učenici koji su obučeni u karakterističnu nošnju bili učesnici ovog hajdučkog okupljanja.

– Želeli smo da podsetimo na prošlost i kakvi su ljudi bili pre, kao i da podržimo srpsku tradiciju. Hajduci su bili poznati po svojim običajima i što su narodu dali nadu da mogu lepo da žive – rekle su nam učenice Jelena i Selena.

– Hajduci su bili dosta hrabri, uzimali su od Turaka i vraćali svom narodu, pokušavali da ih održe u stanju mira. Uskoci su bili mnogo manja grupa, ali su imali isti cilj – ispričao je Filip, učenik sedmog razreda.

Prema narodnom predanju, hajduci su se u doba godine oko Mitrovdana rastajali i odlazili na zimovnik kod jataka, a nastavnica Vesna Rogač je ovim nesvakidašnjim dešavanjem u školi raspustila svoje male hajduke.

Categories: