U opštini Odžaci održane poslednje ovogodišnje akcije davanja krvi

Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u toku ove nedelje realizovala je četiri akcije prikupljanja krvi od dobrovoljnih davalaca u opštini Odžaci.

Rezultate nam je saopštila Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci.

– S obzirom na situaciju u celoj državi i šire u svetu, zbog pandemije koronavirusa, broj jedinica krvi koje se prikupljaju je znatno smanjen, što znači da su i zalihe krvi uvek na niskom nivou, poslednjih par meseci naročito. Zbog toga smo imali i nešto manji odziv davalaca krvi, pa su i rezultati poslednje četiri akcije koje su održane u B. Gračacu, B. Brestovcu, Ratkovu i Deronjama, nešto slabiji nego inače. Od toga odstupa jedino Deronje gde imamo nešto veći odziv davalaca u odnosu na ostala tri mesta. Rezultati su sledeći. U B. Gračacu se odazvalo 16 dobrovoljnih davalaca i svi su dali krv, i tu je zabeležen jedan novi davalac. U B. Brestovcu je došlo šest davalaca i krv je dalo njih pet, u Ratkovu se odazvalo 16 davalaca, svi su dali krv i tu smo zabeležili još jednog novog davaoca. Na kraju u Deronjama, došlo je 16 potencijalnih davalaca od kojih je 13 moglo da da krv, a u tom mestu je takođe zabeležen jedan novi davalac – navela je Mladenović.

Akcije u Bačkom Gračacu, Bačkom Brestovcu, Ratkovu i Deronjama su poslednje na teritoriji opštine Odžaci u ovoj godini u kojoj je prikupljeno više jedinica krvi u odnosu na lane.

U Crvenom krstu Odžaci zadovoljni su postignutim rezultatima i iskazanom podrškom građana dobrovoljnom davanju krvi, koji su i u uslovima pandemije uvideli značaj pravovremenog obezbeđivanja stabilnih zaliha ovog leka.

– Što se tiče protekle cele godine, uradili smo svih 28 planiranih akcija i prema preliminarnim rezultatima prikupljeno je u našoj opštini 875 jedinica krvi i zabeleženo 68 novih davalaca. Ovi rezultati nisu konačni, podatke Instituta za transfuziju krvi Srbije dobićemo naredne godine i tada ćemo imati kompletan broj davalaca iz opštine Odžaci. Znači, tu još treba da se uračunaju davanja stanovnika naše opštine koji su krv davali u drugim opštinama – kaže Mladenović.

Sekretarka Crvenog krsta Odžaci ukazuje da jedno davanje krvi može da spasi do tri života i zahvaljuje se svim humanim ljudima koji dolaze na akcije. Poziva pre svega mlade ljude da se priključe porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Categories: