Jedan dan sa Martom i njenim drugarima iz škole jahanja

Poznato je da se kroz druženje sa konjima deca uče pravilnom odnosu prema prirodi i životinjama. U školi jahanja u Bogojevu osim veštine jahanja, deca usvajaju vrednosti koje će im biti od velike koristi i u drugim oblastima života, a neke od njih su prijateljstvo i briga o drugima.

Devojčica ljubav prema konjima deli sa drugarima iz škole jahanja

– Mi smo u Bogojevu, ja sam Marta i ovo je faktički moj drugi dom. Ja ovde uživam sa svojim prijateljima i konjima – započinje priču o sebi desetogodišnja Marta Bukarica iz Novog Sada, za koju se sa prvim dolaskom u školu jahanja otvorio čitav jedan novi svet koji joj je pomogao da nauči životne lekcije kao što su odgovornost, istrajnost i radna disciplina.

Gledajući te prelepe životinje, jasno je zbog čega Martu i drugu decu privlače konji.

– Pre svega to je ljubav. Tu jašem, družimo se i sklapam nova prijateljstva, ne samo sa svojom kobilom nego i sa drugim konjima. Prvo što radimo kada dođemo je da pozdravimo svakog konja i onda se bacimo na časove jahanja. Mi se nalazimo u školi jahanja “Petrović JML” gde se mi deca obučavamo sa sami jašemo, ja posebno volim galop i osećam se ovde nekako slobodno – kaže Marta.

Ljubav prema konjima je veća kada se podeli, a naša mlada sagovornica ljubav prema ovim plemenitim životinjama deli sa svojim drugarima iz škole jahanja u Bogojevu koju drži porodica Jelene Petrović.

– Posebno mi je drago što se sve više devojčica zanima za konje i mahom je to tako u jahačkom sportu, iako je ovo rekreativnog karaktera, uglavnom dominiraju devojčice, a meni je posebno drago što imamo devojčice poput Marte koja je odvažna, hrabra i mislim da od nje možemo svi da mnogo da naučimo o životnim postulatima. Marta se uvek vodi svojim srcem, uvek je iskrena i svima ona daje primer kako bi trebalo da razmišljamo. Kad bismo svi govorili iskreno ono što mislimo i ono što nam je na srcu, mislim da bismo lakše funkcionisali – ispričala je Jelena Petrović, instruktorka jahanja.

Marta sa svojom ljubimicom Bebom

Marta ima svoju kobilu i ždrebe koji su sada ušuškani u štali i o njima ova učenica petog razreda vodi brigu i obilazi ih svakog vikenda koje rado i sa uživanjem provodi u Bogojevu.

– Moj deda mi je, naime, poklonio moju kobilu za rođendan, to mi je bio san od šeste godine. Desilo se da je ona ždrebna i to ždrebe je isto sad moje – kaže Marta o svojoj ljubimici o kojoj brine sa puno pažnje i ljubavi.

Druženje sa konjima i vršnjacima na otvorenom je nešto čemu se ova devojčica raduje, a njena majka kaže da je Marta počela da ozbiljnije shvata radne navike i obaveze oko škole, kako bi u slobodno vreme mogla da se posveti konjima zahvaljujući kojima ima ispunjeno detinjstvo. Ističe da je jahanje odlična zamena za vreme koje deca provode ispred računara i televizora.

Categories: