U četvrtak akcija davanja krvi u Sportskom centru Odžaci

Sekretar Crvenog krsta Odžaci Ljiljana Mladenović saopštila je rezultate akcija dobrovoljnog davanja krvi koje su u ponedeljak održane u Karavukovu i Srpskom Miletiću gde je zabeležen nešto slabiji odziv davalaca.

Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci

– U Karavukovu se odazvalo dvadeset troje dobrovoljnih davalaca krvi, od toga krv je dalo njih 21. Dvoje je odbijeno zbog terapije koji nisu smeli koristiti pred dolazak na akciju davanja krvi. U Srpskom Miletiću od deset davalaca koji su došli na akciju, svih deset je dalo krv – rekla je sekretarka Crvenog krsta Odžaci.

Mladenović je ujedno najavila i novu akciju koja će u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine u četvrtak biti organizovana u Odžacima.

– Sledeća akcija je u četvrtak, 28. oktobra, u Sportskom centru od 9 do 14 sati, te bih pozvala sve koji mogu da se odazovu akciji jer su zalihe krvi na veoma niskom nivou i neki operativni zahvati će zbog toga biti odloženi. Apelovala bih na sve humane ljude da u četvrtak dođu na akciju i doniraju najskuplji lek na svetu. Kada je vakcinacija u pitanju i davalaštvo krvi, nakon primljene Fajzer ili Sinofarm vakcine može se odmah dati krv, a nakon Sputnjika i Astra Zeneke mora se sačekati dve nedelje – navela je Mladenović.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi.

Categories: