U Laliću slatka manifestacija – Tortijada

U osnovnoj školi u Laliću u subotu, 9. oktobra, biće održana prva “Tortijada”. Na ovoj manifestaciji biraće se “najtorte” među onima koje naprave i donesu majstori ove slatke poslastice za koje su prijave otvorene do 1. oktobra, rekle su nam predstavnice organizatora Danijela Lazor i Vesna Petković.

– Veliko nam je zadovoljstvo što će se upravo ovako slatka manifestacija održati baš u Laliću i pozivamo sve zainteresovane koji žele da iskažu svoju kreativnost i umeće u pravljenju torti da se prijave na kontakt telefon 064/275-9183 do 1. oktobra. Uz prijavu učesnici treba da prilože i spisak neophodnog materijala za izradu torti koji će im biti dostavljen na kućnu adresu – kaže Danijela Lazor iz Lalića.

– Treba napomenuti da ako neko posle 1. oktobra bude želeo da se prijavi za “Tortijadu” i učestvuje, može to da uradi na isti broj telefona, s tim što će u tom slučaju morati sam da nabavi materijal za tortu – objašnjava Vesna Petković iz Turističke organizacije opštine Odžaci.

Naše sagovornice ističu da broj učesnika nije ograničen, a pored takmičarskog manifestacija će imati i humanitarni karakter.

– Imamo dve kategorije torti, svadbarske i dečje, u okviru dečjih torti su rođendanske i torte za krštenje. U vremenu od 16 do 18 časova biće otvorena izložba torti za posetioce koji će moći da degustiraju torte i da ostave prilog u humanitarne svrhe – kaže Danijela Lazor.

Inače, “Tortijada” je zamišljena kao celodnevna manifestacija na kojoj će izložbu torti, ocenjivanje torti od strane stručnog žirija i degustaciju poslastica koje će sa puno ljubavi, mašte i truda napraviti vredne domaćice, pratiti kulturni i zabavni program.

– U 12 časova je otvaranje manifestacija koje će ispratiti jedan lep defile paradnih konja i fijakera. Nakon toga od 13 do 15 časova je zaprimanje torti, stručni žiri zatim isprobava torte do 16 časova, oni će ocenjivati ukus, izgled i presek torti. Istovremeno će se na bini u dvorištu osnovne škole odvijati program uz učešće kulturno-umetničkih društava. Imaćemo jednu muzičku predgrupu i Milenu Ćeranić kao specijalnog gosta večeri. Da kažem i da će u 19 časova biti proglašenje pobednika, odnosno pobednice u obe kategorije torti – navodi Vesna Petković.

Dodajmo tome da je objavljeno da će poznati poslastičar Petar Kuzmanović biti na čelu žirija za ocenjivanje torti u kome se još nalaze Stefan Terek i Aleksandar Cekić.

Prva “Tortijada” u Laliću organizuje se pod pokroviteljstvom opštine Odžaci i njene Turističke organizacije.

Categories: