Damjan Vučenov ljubav prema konjima prenosi polaznicima škole jahanja

Damjan Vučenov iz Lalića čuva porodičnu tradiciju konjarstva i ljubav prema ovim plemenitim životinjama prenosi polaznicima škole jahanja.

U školi jahanja “Šagija” u Laliću početnici imaju priliku da na pravilan način uđu u svet konja i jahanja, dok oni koji već imaju iskustva u sedlu mogu da obnove veštinu i nauče nešto novo.

– Početnici su već krenuli, počeli smo sa radom pre neke dve nedelje, a imamo i nekih članova koji su već išli na časove jahanja. Nema veze da li je neko početnik ili iskusniji jahač, mlađi ili stariji, imamo konje za sve polaznike, mirniji konj je za početnike, a ova malo temperamentnija grla će se koristiti za stabilnije jahače – ispričao nam je Damjan Vučenov, vlasnik škole jahanja.

Nekada je skoro svaka kuća u Laliću držala konje koji su pomagali u obradi zemlje, a kako se poljoprivreda modernizovala i konji su nestali iz štala. Vučenovi nisu prekinuli sa držanjem konja ni kada su kupili traktore i druge mašine. Damjan Vučenov nastavlja porodičnu tradiciju i želi da je unapredi, jer, kako sam kaže, otkako zna za sebe zaljubljen je u konje i ne bi mogao da zamisli život bez njih.

– To je počelo davno, kad sam imao dve godine, baš sam bio tu u zadnjem dvorištu kad su deda i otac donosili sa vašara konja i malo pule, odnosno magare, tako da sam se “zarazio” konjima od najranijeg detinjstva. Znate da su se konji koristili za poljoprivrednu obradu, a tata je kasnije osnovao i konjički klub gde smo imali paradne konje ili lipicanere za vožnju zaprega, odnosno za fijakerijade. Još dok sam bio u srednjoj školi radio sam ja ovde obuku konja i od tada potiče ideja da otvorim i školu jahanja što je polako sazrevalo i tokom studija. Nadam se da će ljudi hteti da se uključe u rad sa konjima gde je najvažnije naučiti kako uspostaviti uzajamno poverenje sa životinjom, jer jedino tako će vam ta životinja pružiti svoj maksimum. Rad sa konjima je lek za stres i ventil za opuštanje za sve koji budu ovde dolazili – kaže Damjan kod koga je ljubav prema životinja presudila i da upiše Poljoprivredni fakultet, smer stočarstvo.

Ukoliko imate dete i želite da ga upoznate sa konjima i obradujete sa nekoliko časova jahanja, to je dobra ideja, poručuje Damjan i ističe da je osim veštine jahanja jednako vredno to što će dete razviti pravilan odnos prema prirodi i životinjama.

Sa ovim mladim čovekom pričamo u njegovoj porodičnoj kući u Laliću, u Lenjinovoj ulici 57, u domaćinstvu koje odiše tradicijom, a na istoj adresi nalazi se i škola jahanja. Naš sagovornik nam sa ponosom predstavlja prinovu u svojoj štali koju mu je podarila kobila Čila, plemenite rase šagija po kojoj je i nazvao školu jahanja.

– Šagija je ovde kod nas prisutna u Laliću, ima je još možda jedna ili dve kobile u državi trenutno. Postoji uzgojna ergela Babolna u Mađarskoj, a ova rasa se odlikuje izuzetnim temperamentom i namenjena je za dresurno jahanje, kao i za galopske trke. Glava joj je plemenita, ima labudov vrat i skladno telo, maltene kobila liči na pastuva kako lepo izgleda – opisuje nam Damjan Vučenov kobilu koja sa ždrebetom boravi u lepoj, novoj komfornoj štali.

Jahanje kao oblik rekreacije koristi celokupnom zdravlju i jača telesnu muskulaturu. Uz to interakcija sa konjem kao neodvojivi deo jahanja predstavlja posebno zadovoljstvo, a ove inteligentne i prijateljske životinje će vam pruženu ljubav višestruko vratiti.

Categories: