U Domu zdravlja ima još vakcina protiv gripa

U Domu zdravlja Odžaci vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je pre mesec dana, a iz ove zdravstvene ustanove saopštavaju da na raspolaganju još ima određen broj doza vakcina koju građani mogu da prime kod svog izabranog lekara u službama opšte prakse i medicine rada u Odžacima i u svim seoskim ambulantama. Inače, Institut Torlak je krajem oktobra isporučio Domu zdravlja Odžaci ukupno 1.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Vakcina je besplatna i pacijenti plaćaju samo paticipaciju, osim onih koji su oslobođeni ove obaveze.

U poslednjih 20 godina epidemije gripa kod nas se najčešće javljaju krajem decembra i u toku januara i februara, zato je izuzetno važno preduzeti sve preventivne mere koje treba da ublaže simptome ove izuzetno neprijatne bolesti. Svake godine u ovom periodu sprovodi se vakcinacija protiv gripa, a vakcine treba da prime sve osobe koje spadaju u rizičnu grupu.

Rizične grupe predstavljaju osobe koje imaju hronične bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog ili respiratornog sistema i metaboličke poremećaje, hronične bolesti bubrega, dijabetičari, lica oslabljenog imuniteta i svi koji su stariji od 65 godina.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se preporučuje osobama izloženim povećanom riziku od infekcije, odnosno zaposlenima u javnim službama – zdravstvu, školstvu, policiji, vojsci, organima upravljanja, novinarima, zaposlenima u javnom prevozu. Vakcinu mogu da prime deca starija od šest godina, koja nisu prethodno bila vakcinisana protiv influence, ali u dve doze.

Svrha vakcinacije je da u periodu od dve do tri sedmice posle davanja imunizacije ili vakcine stekne odgovarajući imunitet koji traje od šest do 12 meseci zbog čega bi te kategorije pacijenata trebalo svake godine, odnosno sezone, revakcinisati, objašnjavaju epidemiolozi.

Categories: