Crveni krst Odžaci organizovao još jednu uspešnu akciju davanja krvi

Crveni krst Odžaci u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovao je novu akciju dobrovoljnog davanja krvi i to u prostorijama OŠ “Branko Radičević” u Odžacima. Ponovo je zabeležen dobar odziv davalaca, što raduje jer se rezerve krvi obično smanjuju tokom leta i u vreme godišnjih odmora.

krvSakupljeno je 108 jedinica krvi, među onima koji su dali krv bilo je 28 žena, a registrovano je 13 novih davalaca. Višestruki davaoci su uvek tu kada je potrebno nekom pomoći.

– Krv sam do sada dao 101 put i ljudima treba pomoći. Počeo sam još u vojsci ’85. godine i od tada redovno dajem krv. Verovatno ću zbog godina moći da se odazovem akcijama još jedno desetak puta – kaže Ivica Šelmić, višestruki davalac.

Saša Stojanović iz Odžaka je dragocenu tečnost dao preko pedeset puta.

– To je jedan humani gest. Poznavajući ljude kojima je krv bila potrebna, znam da se krv koja se prikupi na ovim akcijama daje deci i drugim obolelima i povređenima kojima je ona neophodna. Ja sam se i prošle godine odazivao redovno svim akcijama dobrovoljnog davanja krvi i u vreme epidemije korone – kaže Stojanović.

Iz Crvenog krsta Odžaci ističu da je važno zadržati i motivisati dobrovoljne davaoce i privući nove da daju krv.

– Odziv davalaca je kao i uvek u Odžacima dobar. Morali smo da promenimo mesto održavanja akcije, koja je umesto u Sportskom centru kako su davaoci inače navikli, organizovana u osnovnoj školi. Preko medija i preko društvenih mreža smo uspeli da ih u kratkom periodu informišemo da dođu na pravu adresu i daju krv – navodi Ljiljana Mladenović, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta.

Radi održavanja stabilnih zaliha, Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine pozivaju dobrovoljne davaoce svih krvnih grupa da doniraju dragocenu tečnost i odazovu se i narednim akcijama.

– Pozvala bih davaoce i da dođu na akcije koje organizujemo u ponedeljak, 26. jula, u Karavukovu od 9 do 10 časova u OŠ “Bora Stanković” i od 11 do 12 časova u Srpskom Miletiću u OŠ “Kosta Stamenković” – kaže Ljiljana Mladenović.

Da bi neko mogao da da krv, pre svega mora da bude dobrog zdravlja, što se utvrđuje lekarskim pregledom. Krv mogu dati sve zdrave osobe muškog i ženskog pola uzrasta od 18 do 65 godina. Žene mogu da daju krv na četiri, a muškarci na tri meseca.

Categories: