Mladi strelac Vukašin Lukić učestvovao na Evropskom prvenstvu u disciplini trap

Vukašin Lukić iz Srpskog Miletića je dobrim rezultatima izborio mesto u juniorskoj reprezentaciji Srbije u gađanju glinenih golubova, disciplina trap.

vukasin-lukicPrilika da predstavlja svoju zemlju za ovog mladog takmičara je nešto što sanja godinama, a učešće na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u streljaštvu u Osijeku velika stepenica u karijeri.

– Meni je uspeh sam ulazak u reprezentaciju i što sam dobio tu čast da idem na Evropsko prvenstvo. Potajno sam se nadao da ću moći tamo nešto da uradim, ali znao sam da su mi bile jako male šanse da uđem u finale. Međutim, to mi je bilo prvo veliko takmičenje i utisci su zaista pozitivni – ispričao je Lukić.

Trap je sportsko gađanje puškom sačmarom na leteće mete u vazduhu na linijskom strelištu, a takmičenja u ovoj sportskoj disciplini u našoj zemlji organizuju se pod okriljem Streljačkog saveza za leteće mete Srbije. Inače, u evropskim okvirima vodeće nacije u ovom sportu su Italijani i Rusi.

– Jako mnogo treniraju i imaju velike sponzore, i imaju i neograničenu municiju što je najbitnije u ovom sportu. Ovo je kažu drugi najskuplji sport na svetu, prvi je golf, da li je to zaista tako ne znam, ali je stvarno skup sport. Za treninge i takmičenja je potrebna dobra puška i kvalitetan metak, s tim što uz to idu i prsluci, kačketi, naočare i drugo – navodi Vukašin Lukić.

Na Evropskom prvenstvu takmičenje se odvijalo u disciplini olimpik trap, a sa mladim Miletićaninom je u Osijeku u sastavu juniorske reprezentacije bio i Zoroslav Brtka iz Bačkog Petrovca, koji mu je dobar prijatelj, zajedno treniraju i veliki su konkurenti na takmičenjima.

Vukašin je dobar uzor mladima, jer je simbol sportskog duha i upornosti. Uzdanica je Streljačkog sportskog udruženja za leteće mete “Orao 2017” iz Srpskog Miletića i najbolji je izdanak tog kluba i lovačke lige Srbije.

– Ja sam u ovom sportu četiri godine, s tim što sam kao mali počeo da pratim lov sa tatom, gledao sam kako to funkcioniše. Tata je počeo da puca trap i meni se to svidelo i tako sam postao strelac. Mi ovde u Miletiću na našem strelištu imamo jako dobre uslove za treninge za naše potrebe – kaže ovaj perspektivni strelac.

U dosadašnjoj sportskoj karijeri mladog Lukića ističe se 2019. godina kada je bio prvi u ligi Bačke, prvi u ligi Vojvodine i prvi u Srbiji. Vukašina uskoro očekuju i nove akcije juniorske reprezentacije koja će se pripremati za Svetsko prvenstvo.

Evropsko prvenstvo kruna dosadašnje karijere za našeg juniora

Na Evropskom prvenstvu u Osijeku koje je održano od 20. maja do 6. juna u disciplini trap juniori nastupila su 34 takmičara, a Srbiju su predstavljali Vukašin Lukić i Zoroslav Brtka. Naši najbolji juniori nisu bili blizu plasmana u finale, ali su ostavili dobar utisak i u savezu su zadovoljni njihovim nastupom. Lukić je takmičenje završio na 30. mestu, dok je Brtka bio 26. posle dva dana kvalifikacija.

Mesta u finalu je bilo samo za šestoricu najboljih i tamo su se našla dva Španca, kao i po jedan predstavnik Rusije, Italije, Velike Britanije i Poljske. Medalje su na kraju podelili takmičari iz Rusije, Italije i Španije.

Vukašin Lukić kome je učešće na EP kruna dosadašnje karijere oduševljen je uslovima na streljani “Pampas” u Osijeku, koja je jedna od pet najvećih civilnih streljana u Evropi.

Pomoć u treninzima i takmičenjima mladom Miletićaninu pružaju Sportski savez opštine Odžaci, Streljački savez za leteće mete Srbije, stručni štab reprezentacije, kao i njegov matični klub. Vukašina od početka karijere prati i podržava proizvođač glinenih golubova Milan Majkić iz Žitišta, koji mu pokriva sve godišnje potrebe za treninge na strelištu u Srpskom Miletiću.

Categories: