Odžaci i Zrenjanin razmenili iskustva u sprovođenju projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Delegacija opštine Odžaci u kojoj je bila zamenica predsednika opštine Odžaci Dejana Salaj, kao i predstavnice Opštinske uprave, Predškolske ustanove “Poletarac” i Sportskog saveza opštine Odžaci, posetila je danas Zrenjanin, u okviru projekta Grada Zrenjanina i Predškolske ustanove Zrenjanin “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – S’ osmehom u vrtić”.

zrenjanin-1Na sastanku je istaknuto da je cilj projekta unapređivanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od rođenja do 6,5 godina, naročito za decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa.

Cilj sastanka bila je razmena iskustva, kako predškolskih ustanova, tako i lokalnih samouprava, na temu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i uspostavljanje i poboljšanje saradnje između dve lokalne samouprave.

U okviru horizontalne razmene između grada Zrenjanina i opštine Odžaci, prezentovane su realizovane aktivnosti u okviru projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Direktorica PU “Poletarac” Odžaci Jelena Selak i pedagog Bojana Kupusinac prezentovale su aktivnosti koje je predškolska ustanova, kao nosilac projekta u opštini Odžaci, realizovala sa svojim partnerima iz lokalne zajednice.

zrenjanin-2Zamenica predsednika opštine Odžaci Dejana Salaj istakla je da je ovo projekat od izuzetnog značaja, jer se ovakvim obrazovanjem doprinosi da se zaustavi diskriminacija, ali i siromaštvo dece iz društveno osetljivih grupa.

– Projektom je intenzivirano uključivanje dece iz takvih grupa u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kroz koji deca uče i da isključuju različitosti. Konkretno u opštini Odžaci, u selima u kojima je pojačana ta aktivnost i gde smo sprovodili akcije, veći broj dece upisuje vrtić, uključujući i decu romske nacionalnosti, što je korak napred u nekom njihovom obrazovanju. Radimo na inkluziji i nastavićemo aktivnosti, ne bi li povećali taj stepen obrazovanja dece iz osetljivih grupa – rekla je zamenica predsednika opštine Odžaci tokom današnjeg sastanka u Zrenjaninu.

U okviru posete Zrenjaninu, gošće iz opštine Odžaci obišle su i jedan vrtić u tom gradu.

Categories: