Muzička škola u Odžacima upisuje novu generaciju učenika

U izdvojenom odeljenju Muzičke škole “Petar Konjović” Sombor u Odžacima rade sa decom koja imaju sklonost i talenat za muziku, a žele i voljni su da se obrazuju i muzički napreduju. U susret prijemu nove generacije učenika, profesorice Jasna Panić i Milica Majstorac pozvale su decu da postanu deo ove velike muzičke porodice.

muzicka-2Upis dece u prvi razred vršiće se 20. i 21. maja u periodu od 14 do 18 sati u Gimnaziji i ekonomskoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima, u čijim prostorijama se nalazi i Muzička škola.

– Pozivamo svu zainteresovanu decu iz opštine Odžaci da dođu, da probaju nešto novo, da nauče neki novi instrument, da nauče da pevaju, da se druže sa nama i razviju svoju ljubav prema muzici. Ove godine upisujemo instrumente harmonika, flauta, violina i klavir. Pozivamo decu od prvog do četvrtog razreda, oni mogu da upišu te instrumente. Nadamo se da će biti veliki broj, posetili smo sve osnovne škole u opštini Odžaci, imali smo jako lep odziv od strane dece, tako da se nadamo da će doći i da će postati naši đaci prvaci – kaže Jasna Panić, profesor harmonike.

muzicka-3Osim instrumenata, deca mogu da se opredele i za odseke tradicionalnog pevanja, tradicionalnog sviranja i solo pevanja, na koje mogu da se upišu i starija deca od petog do osmog razreda.

– Mislim da deca na odsecima solo pevanja, tradicionalnog pevanja i sviranja mogu mnogo toga da nauče, pravilnu tehniku pevanja i disanja. Takođe, to podrazumeva da nauče da pevaju različite žanrove muzike, ne samo opersko pevanje, mislim da će im biti zanimljivo, imaćemo mnogo nastupa i koncerata, trudićemo se da se oslobode od treme – ispričala je Milica Majstorac, profesor solo pevanja.

Deca u Muzičkoj školi, pored toga što stiču muzičko obrazovanje i radne navike, unapređuju sposobnosti i veštine koje koriste u drugim sferama života. Individualni rad stvara posebnu povezanost sa nastavnicima instrumenta, a važan deo školskih aktivnosti jeste zajedničko muziciranje i držanje koncerata.

muzicka-4Trenutno je aktuelan prijem nove generacije učenika za školsku 2021/2022. godinu, a deca koja žele da se upišu prolaze proveru sluha. Iz škole pozivaju roditelje da dovedu svu zainteresovanu decu i bez strepnje pristupe ovoj prvoj proveri muzičkih sposobnosti.

– Provera sluha podrazumeva pevanje jedne pesmice, bilo starogradska bilo dečja, i proveru ritma. To rade naše koleginice iz solfeđa, Irena i Nadica, a roditelji su tu sa nama ostalim kolegama da popune prijavu koju treba da imamo u dokumentaciji – kaže Jasna Panić, profesorica Muzičke škole.

Izdvojeno odeljenje Muzičke škole u Odžacima postoji osam godina i od samog početka profesori sa decom rade predano i posvećeno, o čemu svedoči preko 130 upisanih učenika i brojne nagrade sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

Categories: