RTV: Industrija lepote u Ratkovu

Tokom prva tri meseca ove godine je iz Zapadnobačkog okruga izvezeno robe u vrednosti 93 miliona evra, kažu u RPK Sombor i dodaju da ekonomske posledice pandemije nisu uticale na razmenu, već je tu ostvaren suficit od 13 miliona evra. Jedna od malobrojnih kompanija koje isključivo izvoze svoje proizvode je “Phi Academy” koja proizvodi određene vrste alata za bjuti industriju u pogonu u Ratkovu kod Odžaka, a koji se koriste za najsavremenije iscrtavanje obrva u salonima lepote širom sveta, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Arhiva
Arhiva
Kozmetički instrumenti, alati i proizvodi za trajnu, polutrajnu šminku i iscrtavanje obrva kompanije “Phi Academy” su imperativ kvaliteta u industriji lepote za brojne kupce u preko 160 zemalja širom sveta. U pogonu, u Ratkovu izrađuju se samo neki od preko 600 proizvoda, a svi zajedno se isključivo izvoze pod imenom ove kompanije.

Branko Babić, osnivač “Phi Academy” kompanije: – Najpoznatiji smo u svetu po trajnom iscrtavanju obrva i metodi koja se u Srbiji nekad zvala “japansko iscrtavanje”, pa smo vremenom izmenili to ime i registrovali ga kao “phi brows” i pod tim imenom smo poznati u svetu. Sve što dođe novo i dobro mi ovde imamo neki osećaj da je to došlo negde sa Zapada, međutim u ovom slučaju smo izneli i izvezli na taj Zapad nešto dobro i originalno. Definitvno imamo prepoznatljivo ime i jedan hit u svetskoj bjuti industriji koje je zapravo poteklo iz Srbije.

Obuku sa alatima, koje proizvodi ova firma, za početak samostalnog posla godišnje prođe oko 16.000 ljudi, a radnice iz pogona u Ratkovu ističu da im je najvažnija sigurna plata.

Darinka Ostojić, radnica u pogonu: – Plate su dobre,a uslovi su odlični. Kada radite u svom mestu i još kada vam je posao na pet minuta od kuće onda je to stvarno odlično.

Branko Babić, osnivač “Phi Academy” kompanije: – Ako hoćete da imate proizvodnju ovakvih alata onda bi na primer Kina bila savršeno mesto, jer bi bilo mnogo jeftinije i jednostavnije sa mnogo manje resursa i mnogo manje ljudi. A, pošto sam ja rođen ovde i bila je to moja potreba da se na neki način odužim ovom mom Ratkovu, prelepom malom mestu i da otvorimo fabriku ovde i zaposlimo ljude iz Ratkova.

Izvozni potencijal je odličan u prvom tromesečju, jer je na niovu Zapadnobačkog okruga ostvaren suficit u robnoj razmeni od 13 miliona evra, kažu u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Dragan Stevanović, korodinator za privredu u RPK Sombor: – Rast je u odnosu na prošlu godinu 71 odsto, a sa time možemo da se pohvalimo. Izvoz je rastao sa stopom od 10,5 odsto u odnosu na prošlu godinu i ostvaren je u iznosu od 93 miliona evra. U našem okrugu imamo odlične izvozne potencijale i tu prednjači farmaceutska i tekstilna industrija.

Na izvoz i pandemiju se ne žale u kompaniji “Phi Academy”, kažu nije padala potražnja u bjuti industriji. U naredne tri godine planiraju izgradnju novog pogona u Ratkovu i nova radna mesta, a trenutno ih radi četrdesetak.

Izvor: RTV

Categories: