Poziv za akciju dobrovoljnog davanja krvi u Odžacima

Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine sutra, 22. aprila, organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi u Sportskom centru Odžaci.

Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci
Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci
Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta, Ljiljana Mladenović, uputila je poziv dobrovoljnim davaocima za sutrašnju akciju u Odžacima, kao i za akcije koje se u ponedeljak, 26. aprila, održavaju u Karavukovu i Srpskom Miletiću i apelovala da u što većem broju daju krv.

– Pozivam sve dobrovoljne davaoce krvi, kao i one koji žele da uđu u porodicu najhumanijih ljudi, da se odazovu akcijama koje organizujemo ovog meseca. Akcija je sutra u Odžacima, u višenamenskoj sali Sportskog centra od 9 do 14 časova, a u ponedeljak akcije su u osnovnim školama u Karavukovu i Srpskom Miletiću. U Karavukovu akcija traje od 9 do 10 časova, u Srpskom Miletiću od 11 do 12 časova. Zbog celokupne situacije izazvane koronavirusom koja predugo traje, zalihe krvi su na niskom nivou i zaista bih pozvala sve humane ljude da još jednom pokažu zašto je opština Odžaci među najhumanijim sredinama u davalaštvu krvi – rekla je Mladenović.

Prema njenim rečima, s obzirom da sada već ima značajan broj vakcinisanih protiv koronavirusa, dobrovoljne davaoce zanima da li mogu da daju krv posle primanja vakcine.

– Stav Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine je da se posle primanja vakcina Fajzer, Sinofarm (kineska) i Moderna krv može dati bez odlaganja, dok oni koji su primili neku drugu vakcinu moraju sačekati dve nedelje – istakla je Mladenovićeva.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi.

Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi na zalihama. Krv i komponente krvi su potrebne za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, kao i za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije. Jednim davanjem krvi spasavate tri života, poručuju iz Crvenog krsta Odžaci.

Categories: