Biblioteka nabavila nove knjige za male čitaoce

Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka svake godine obnavlja i dopunjuje knjižni fond na Sajmu knjiga u Beogradu. Kako lane zbog pandemije sajam nije održan, biblioteka je nabavila nove naslove porudžbinom kod izdavačkih kuća, a posebna pažnja posvećena je knjigama za decu. Direktorica Biljana Zlatković, kaže da nikad nije prerano da dete postane član biblioteke.

bibliotekaU odžačkoj biblioteci upravo ovih dana promovišu nove knjige koje su nabavljene za najmlađe čitaoce.

– Na sajmu bili nismo, ali se zato naša dečja bibliotekarka koja je birala knjige za decu jako potrudila da svi ogranci biblioteke budu pokriveni sa novim knjigama. Imamo vrlo raznovrsne knjige, od pipalica koje su namenjene onim najmlađima koji uče dodirom i tako ostvaruju prvi kontakt sa knjigom, pa do knjiga otvaralica, a imamo i knjige za one malo starije koji mogu da uče ali na jedan zabavan način. Posebna briga je o knjigama na ćirilici za decu koja se polako pripremaju za polazak u školu, uz pomoć kojih mogu da vežbaju svoje čitanje – kaže Biljana Zlatković, direktorica Narodne biblioteke.

Iako još uvek ne znaju da čitaju, knjige im dolaze u ruke od najmlađeg uzrasta u vidu slikovnica koje deca mogu listati sama i drugih knjiga koje im mogu čitati odrasli.

– Naša biblioteka može da se pohvali sa mnogo slikovnica koje su namenjene uzrastu dece od tri do sedam godina. Za nas je značajno što nam dolazi sve više dece sa svojim roditeljima kako bi pozajmljivali slikovnice i to nas raduje, jer su to naši budući čitaoci kojima je to prvi susret sa bibliotekom. Mi smo ovde u biblioteci u Odžacima trenutno postavili izložbu o zecu Petru, to je jedna od traženijih knjiga za decu u našoj biblioteci u kojoj smo mnogo srećni što imamo toliko malih i mladih čitalaca – ističe Biljana Zlatković.

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” decu od najmlađeg uzrasta uče kako se pozajmljuju knjige, da knjigu treba da čuvaju i posle čitanja vrate u biblioteku, i što je najvažnije od svega da nauče da zavole knjigu kao svog najboljeg prijatelja.

Biblioteka je mesto gde deca dolaze da uče, stiču znanja, ali i da se druže, da stvaraju i budu kreativna. Оno što toj ustanovi daje posebnu toplinu jesu bibliotekari koji u njoj rade, koji vole knjige i čitanje i tu svoju ljubav uspešno prenose na decu i mlade.

Categories: