RTS: Zašto je Stanislava rešila da svira baš gajde

Gajde su u prošlosti bile neizostavni deo svakog veselja i svirali su ih muškarci. U Srbiji trenutno samo jedna devojka svira na ovom, kako se smatra, “muškom” instrumentu, objavila je Radio televizija Srbije.

Privatna arhiva
Privatna arhiva
Maturantkinja somborske muzičke škole “Petar Konjović”, Stanislava Đorđević, pokazala je da, iako je žensko i sitnije je građe, može veoma uspešno da svira gajde.

– Taj njegov zvuk je jako specifičan. Bučan. I onda sam svirač se oseća moćno kad on to proizvodi – kaže mlada gajdašica.

Na koncertima njen izlazak na scenu predstavlja istinsku atrakciju. Kako sama kaže, scena i publika su joj podsticaj da se usavršava.

– Od srednje škole sam se opredelila za gajde zato što je to nešto specifično, jedinstveno, što ne radi svako u Srbiji, ni muškarci, a kamoli žene. S tim je i bila moja takva odluka da ću se baviti time. Moj deda se bavio sviranjem tradicionalnih instrumenata i valjda odatle je pravio taj neki gen da se i ja danas bavim time – kaže Stanislava.

Osvojila je nagradu na Saboru gajdaša u Svrljigu, kao ravnopravna učesnica među mnogo gajdaša.

– Počela je sa frulom kao dete u osnovnoj školi i kada je došla u srednju prešla je sa frule na gajde, što uopšte nije jednostavno. Međutim, svaki izazov koji je imala ispred sebe ona je sa lakoćom savladala i mogu samo da budem ponosan na đake kao što je Stanislava – navodi Zoran Bogdanović, profesor tradicionalnog sviranja.

Stanislava planira da školovanje nastavi na Etnomuzikološkom odseku Akademije umetnosti u Banjaluci.

Izvor: RTS

Categories: