Odžaci među najhumanijim sredinama u davalaštvu krvi

U januaru su akcije dobrovoljnog davanja krvi održane u Odžacima, Karavukovu i Srpskom Miletiću, a obeležio ih je veliki odziv, pre svega u Odžacima gde je dragocenu tečnost donirao rekordan broj građana.

Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci
Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci
Sekretar Crvenog krsta Odžaci, Ljiljana Mladenović, ističe da je opština Odžaci i prošle godine bila među najhumanijim sredinama u Vojvodini, a to su one lokalne sredine koje su uspele da motivišu najviše stanovnika za davanje krvi.

– Podaci od prethodne godine, kada je davalaštvo krvi u pitanju, pokazuju da se naša opština po procentu davalaštva našla na visokom četvrtom mestu u Vojvodini. Na prvom mestu je Inđija sa procentom od 4,80 odsto, na drugom mestu je Bačka Palanka sa 4,50 odsto, zatim dolazi Kanjiža sa 3,13 odsto i Odžaci sa 3,04 odsto – navela je Mladenovićeva i dodala da je i ovo prilika da se uputi zahvalnost svim humanim ljudima koji učestvuju u akcijama davanja krvi i nesebično daju dragocenu tečnost, spasavajući tako živote.

Lane je u opštini Odžaci prikupljeno 917 jedinica krvi, prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije. Dobrovoljni davaoci iz odžačke opštine i 2021. godinu su započeli u dobrom ritmu.

– U januaru smo imali tri akcije, prva je bila 21. januara u Odžacima i na nju se odazvalo 156 potencijalnih davalaca krvi. Nakon lekarskih pregleda njih 138 je doniralo ovu dragocenu tečnost. Na akciji je zabeleženo 17 novih davalaca i 26 žena. Ono što mogu da primetim, na svakoj akciji povećava se broj žena koje se odazivaju akcijama, a takođe i mladih ljudi koji prvi put daju krv – kaže Ljiljana Mladenović, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta.

U ponedeljak, 25. januara, terenska ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine prikupljala je krv u Karavukovu i Srpskom Miletiću. Rezultat akcije u Karavukovu je 25 prijavljenih, 23 dalo krv, tri nova davaoca, dok je u Srpskom Miletiću krv dalo svih 15 prijavljenih, a zabeležen je jedan novi davalac.

Iz Crvenog krsta Odžaci pozivaju dobrovoljne davaoce i sve one koji žele da se uključe u porodicu najhumanijih ljudi, da se odazovu akcijama koje su planirane u februaru.

Krv će se 22. februara prikupljati od dobrovoljnih davalaca u Bačkom Gračacu i Bačkom Brestovcu, a 23. februara u Ratkovu i Deronjama.

Categories: