Sportski vremeplov (53): Podvig fudbalera Borca

U prolećnom delu prvenstva fudbaleri iz Bačkog Gračaca iz 15 utakmica osvojili 21 bod i obezbedili opstanak u ligi.

(“Glas odžačke komune”, V. Kurtović, 30. jun 1982. godine)

Igrali su srcem i sačuvali mesto u ligi: Fudbaleri Borca
Igrali su srcem i sačuvali mesto u ligi: Fudbaleri Borca
Poslednje mesto sa svega tri osvojena boda i negativna gol razlika od 13:35 – to je bio “saldo” fudbalera Borca na kraju prvog dela takmičenja u Područnoj ligi Sombor. Pored toga, od ekipa koje su zauzimale 14. odnosno 15. mesto fudbaleri Borca su imali manje šest bodova, a od trinaestoplasiranog Hajduka iz Stapara čak devet! Da nevolja bude još veća, teren u Bačkom Gračacu bio je suspendovan na šest meseci.

Zbog svega ovoga i mnogi najvatreniji navijači Borca već su svoje ljubimce videli u nižem rangu takmičenja. Međutim, gračački fudbaleri su prevazišli sebe i postigli uspeh u kojeg je malo ko verovao. U prolećnom delu prvenstva zaigrali su kao preporođeni i iz petnaest utakmica osvojili 21 bod i postigli gol razliku 30:20. Fudbaleri Borca su osam utakmica dobili, pet igrali nerešeno i svega dve izgubili i to od ekipa koje su na kraju ovog takmičenja zauzele prvo, odnosno drugo mesto. U krajnjem bilansu Borac je sakupio 24 boda, dva više od najbližih konkurenata Poleta iz Sivca i Hajduka iz Stapara, i obezbedio opstanak u ligi.

Ovaj veliki uspeh postigli su ovi fudbaleri: Nikola Obradović, Milan Radmanović, Stojan Banjeglav, Slavko Dukić, Slobodan Giljan, Ilija Dautović (odigrali sve utakmice), Miloš Dukić, Dragan Labus, Željko Mandić, Dragan Obradović, Milan Dragosavac, Branko Surla, Dušan Kolundžić, Dragan Ćuk, Aleksandar Prodanović i Vladimir Radaković.

Sa ovim fudbalerima su uvek bili i pomagali im: trener Nikola Zorić, predsednik Sportskog društva “Borac” Stevo Orlović i uprava fudbalskog kluba na čelu sa Ilijom Plećašem, Milanom Ličinom i Dušanom Radakovićem.

Prema onome što su pokazali ovog proleća fudbaleri Borca će se iduće sezone boriti za plasman u vrhu tabele. Da su za to spremni pokazao je njihov zajednički sastanak koji su održali na završetku ovogodišnjeg takmičenja: svi su odlučili da brane boje svog kluba i u idućoj sezoni.

Categories: