U Gimnaziji i ekonomskoj školi u Odžacima sprovedeno prvo pilotiranje državne mature

Na uzorku od 101 srednje škole u Srbiji sprovedeno je prvo pilotiranje državne mature, a priliku da vide kako će izgledati “velika” matura od 2022. godine imali su i učenici dva odeljenja trećeg razreda Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima.

prvo-pilotiranje-drzavne-matureUčenici trećeg razreda iz škola uključenih u ovaj pilot projekat tokom tri dana polagali su testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, matematike i predmeta sa Liste opšteobrazovnih predmeta. Ispitivalo se gradivo prvog i drugog razreda kroz konkretne zadatke.

– Deca nisu posebno učila za ovo testiranje, već je cilj bio da se proveri koliko su znanja stekli tokom protekle dve godine školovanja. Prvog dana učenici naše škole su polagali srpski jezik, drugog dana matematiku, a trećeg dana je bila geografija koja je određena kao treći predmet za našu školu. Na pravom polaganju državne mature deca će imati priliku da sami odaberu predmete sa Liste opšteobrazovnih predmeta – kaže Marija Matović, direktorica Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima.

U toj srednjoj školi 31 učenik je rešavao zadatke u okviru prvog pilotiranja državne mature, a školi će nakon pilotiranja biti dostupni testovi i đaci će imati uvid u rezultate.

Drugo pilotiranje mature planirano je za maj sledeće godine i trebalo bi da u potpunosti liči na pravu maturu, jer će se tada, osim zadataka, proveravati i sve procedure u sprovođenju državne mature.

– U odnosu na ono kako deca sada polažu maturu, za školu je ovakvo polaganje mnogo jednostavnije, jer su svi testovi standardizovani. Gotove testove smo dobili poštom i dostavljeni su nam u školu, a poštom i vraćamo testove nazad, takođe će doći iz pošte da ih pokupe, ako tako bude i na državnoj maturi to će biti savršeno – ističe direktorica Marija Matović.

Generacija učenika koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja. Prema planu Ministarstva prosvete državna matura trebalo bi da zameni prijemne ispite na fakultetima od 2022. godine, ali i da poboljša kvalitet obrazovnog sistema.

Pojedini fakulteti zbog svojih specifičnosti moći će da traže i dodatnu proveru znanja, kao što su fakulteti za sport ili umetnički.

Projekat državne mature realizuje se uz podršku Evropske unije.

Categories: