Čileanski umetnik na 13. IMAF-u

U Galeriji MAS Studija za multimedijalnu umetnost u Odžacima u petak je održan nastavak 13. Međunarodnog festivala multimedijalne umetnosti – IMAF + Čile. Iako je bilo najavljeno učešće dvojice performans umetnika iz Čilea, odžačkoj publici se predstavio samo Cristobal Yanez Lanzarini dok je izostalo učešće Alexandera Del Rea koji je bio sprečen da prisustvuje ovom događaju.

Pred ljubiteljima ove vrste umetnosti Lanzarini je izveo performans Kameni pas, iz serijala Ubij mog sina. Serijal se bazira na dva glavna koncepta: gubitku i napuštanju. U serijalu, objekti se uništavaju slično kao u životu, kad onaj ko napušta drugog uništava njegovu/njenu sliku. Praznina prostora se popunjava beskrajnim zvukom. Svaki objekat iz serijala doživljava sličnu sudbinu: uništenje, na način koji emulira emocionalni gubitak.

Cristobal Yanez Lanzarini je performer i glumac. Njegov rad u performansu počinje 2005. godine, kad je radio performanse za fotografiju, kasnije se uključio u nezavisnu umetničku organizaciju u Čileu da bi prezentovao svoje performanse, kako u javnim prostorima tako i u alternativnim galerijama. Trenutno radi u Perfolinku, platformi Latinskoameričkog performansa, takođe radi i sa kolektivom Crna Berza Čilea.

– Moj rad funkcioniše u različitim dimenzijama, kako u temama tako i metodologijama koje koristim, uz zajedničku nit koja povezuje telo mog rada: publiku kao osnovnu osu mojih performansa. Hoću da dotaknem pitanja geografske i telesne teritorijalnosti, u kojima telo postaje ideja, gde je transformisano u element simbola. Trenutna tema koju ispitujem u ovom stepenu moje karijere je porodično stablo kao lična istorija – rekao je čileanski umetnik.

13. Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF 2011 + ČILE organizovan je uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, Opštine Odžaci, Fonda za otvoreno društvo, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Umetnički direktor IMAF-a je Nenad Bogdanović iz Odžaka.

Categories: