Nastavak arheoloških iskopavanja na lokalitetu Donja Branjevina

Iz Muzejske jedinice u Odžacima najavili su vrlo živu jesen i nove projekte. U septembru će krenuti arheološka iskopavanja na Donjoj Branjevini kod Deronja, što će biti prvo terensko istraživanje na tom značajnom lokalitetu posle više od dve decenije.

Muzej ponovo otvoren za posetioce
Muzej ponovo otvoren za posetioce
Ministarstvo kulture je podržalo ovaj projekat koji Muzejska jedinica iz Odžaka realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda i Gradskim muzejom iz Sombora koji je i glavni nosilac projekta.

Početku iskopavanja prethodi sređivanje terena i predradnje u istraživanju, a pripreme za dolazak arheologa uveliko traju.

Arheolog-kustos Muzejske jedinice Nenad Jončić ističe da ta ustanova ima i jako dobru saradnju sa različitim muzejima i univerzitetima u inostranstvu, koja će se dalje razvijati i kroz projekat nastavka istraživanja na lokalitetu Donja Branjevina koji je zamišljen kao petogodišnji projekat.

Arheolog-kustos Nenad Jončić
Arheolog-kustos Nenad Jončić
– Posle 24 godine ponovo pokrećemo istraživanje Donje Branjevine. Kao što je već svima poznato, ovaj arheološki lokalitet je otkriće Sergeja Karmanskog i zahvaljujući njemu i otkriću tog lokaliteta je Muzejska jedinica i nastala. Tako da se mi trudimo da održimo kontinuitet i damo zaista na značaju tom lokalitetu kakav on i zaslužuje. Radićemo sama terenska iskopavanja dve nedelje, pritom ćemo raditi i neke GIS analize, razne vrste prospekcije, geomagnetska istraživanja i drugo što bi trebalo da nam pomogne da definišemo veličinu lokaliteta i stratigrafiju – kaže Jončić.

Pored novih arheoloških iskopavanja, za Muzejsku jedinicu je značajno i to što će dobiti novu izlagačku vitrinu za centralni deo stalne postavke koja će omogućiti bolju preglednost eksponata. Sredstva za tu namenu su dobijena na ovogodišnjem konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, a radi se i na katalogu stalne postavke.

Nakon što jedno vreme nije radio zbog korone, muzej je ponovo otvoren za posetioce koji mogu videti stalnu postavku uz poštovanje mera fizičke distance i nošenje zaštitnih maski. Izloženi eksponati u arheološkom i istorijskom delu stalne postavke pričaju priču od praistorije do savremenog doba.

Istoričar Marko Bajčev
Istoričar Marko Bajčev
– Sami eksponati kada je u pitanju istorijski deo smešteni su u nekoliko vitrina i klasifikovani u nekoliko važnih istorijskih perioda. Tu se konkretno nalaze eksponati vezani za period pre Prvog svetskog rata, period između dva svetska rata, period posle Drugog svetskog rata i period kolonizacije. Svaki eksponat je posebno interesantan i važan za očuvanje kulture i tradicije našeg mesta – kaže Marko Bajčev, istoričar u Muzejskoj jedinici.

U septembru se u škole vraćaju učenici, koji su najbrojniji među posetiocima Muzejske jedinice. Ukoliko uslovi dozvole, nastaviće se sa organizacijom grupnih poseta iz škola, a u planu je i priređivanje tematskih izložbi koje su najmlađima uvek interesantne i lep su povod da đaci sa svojim učiteljima i nastavnicima posete odžački muzej.

Categories: