Zbog epidemije mnogi će još sačekati na svadbena veselja

Pandemija koronavirusa poremetila je planove mladencima koji su ove godine odlučili da zaključenjem braka krunišu svoju ljubav.

Matičarka Branislava Ristić
Matičarka Branislava Ristić
Tokom vanrednog stanja sale za svatove u Odžacima vikendom su bile prazne, jer su zakazana veselja otkazana ili pomerena, a retka venčanja održana u prostorijama opštine.

– Bilo je zakazano šest do sedam venčanja, baš za vreme te udarne epidemije, a održano je samo jedno. Svi oni mladenci koji su planirali svadbu u tom periodu svoj veliki dan imali su posle ukidanja vanrednog stanja i popuštanja mera, a svadbena veselja su obavljena u krugu samo prijatelja i najbliže rodbine – kaže Branislava Ristić, matičarka Opštinske uprave u Odžacima.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i drugog talasa pooštravanja mera koje se odnose na javna okupljanja u zatvorenom prostoru, ponovo su budući supružnici u situaciji da odlažu venčanje i neizvesno je hoće li u narednim mesecima uopšte biti moguće organizovati velike svadbe. Oni koji budu želeli svakako da se venčaju, moći će to da učine samo u prusustvu matičara i svedoka. Uz zaštitne maske i bez grljenja, ljubljenja i čestitanja.

– Imamo dosta venčanja zakazanih u narednom periodu, ali bojim se da to neće moći biti održano na način kako su to mladenci možda planirali. Za sada imamo naredbu da više od pet osoba u prostoriji ne može da bude tokom samog zaključenja braka, a nisu dozvoljena ni slavlja, kao ni druga okupljanja – dodaje matičarka Ristić.

Budući mladenci prinuđeni su da svoje veselje planiraju po nekoliko meseci unapred, a neki venčanje zakazuju čak i za godinu dana, zbog velikog broja svadbi i zauzetosti sala. Pošto je na snagu stupila zabrana okupljanja, mnogi parovi sačekaće bolja vremena da proslave ovaj svečani čin.

Categories: