Sportski vremeplov (22): Franjo Mihalić gost Drugog bačkog maratona

Atletičar Partizana iz Beograda Rade Granić je ovogodišnji pobednik Bačkog maratona i osvajač pehara “Glasa odžačke komune”. On je u prošlogodišnjoj trci bio treći, ali se ove godine revanširao prošlogodišnjem pobedniku Rusiću iz niškog Železničara, koji se ove godine morao zadovoljiti drugim mestom. Treći je na cilj stigao Čolaković iz novosadske Vojvodine (prošle godine bio drugi), a četvrti – Odžačanin Špajzer. On je tako napredovao za jedno mesto u odnosu na prošlogodišnju trku.

(“Glas odžačke komune”, 14. oktobar 1981. godine)

Pehar Informativnog centra, uručio je pobedniku Vojislav Kurtović
Pehar Informativnog centra, uručio je pobedniku Vojislav Kurtović
Trojica prvoplasiranih i najstariji učesnik 35 kilometara dugog maratona, glumac Dragan Vojnović, nagrađeni su peharima, dok su medaljama nagrađena trojica prvoplasiranih u svakoj od ukupno 5 starosnih kategorija: do 30, do 40, do 50, do 60 i preko 60 godina.

Plasman: R. Granić (Part. Bgd) 2:011,06, R. Rusić (Žel. Niš) 2:22,40, S. Čolaković (Vojv. N. Sad) 2:25,00, V. Špajzer (Maraton, Odžaci) 2:26,30, B. Mlinar (Pert. Ljubljana) 2:29,07, Z. Petković (AK Karlovac) 2:33,35, V. Starešinović (Veteran, Karlovac) 2:38,15, B. Kreća (B. Manastir) 2:41,40, R. Išmirović (Veteran Zgb) 2:42,20, M. Veladžić (Kutina) 2:51,45, P. Krpan (Veteran, Karlovac) 2:52,43, M. Vujisić (Part. Bgd) 2:55,26, A. Tokić (Veteran, Zgb) 2:55,55, M. Čubrilo (OLT Osijek) 3:03,06, B. Petrović (N. Sad) 3:08,28, P. Adžić (Maraton, Sombor) 3:10,30, F. Vatreš (Drina, Višegrad) 3:20,05, S. Marković (Vojv. N. Sad) 3:22,40, T. Lisko (N. Gradiška) 3:30,51, J. Petak (Kutina) 3:32,40, M. Stevanović (Bgd) 3:35,00, D. Vojnović (Part. Bgd) 3:56,10.

U toku trke je odustalo pet takmičara, a jedan je diskvalifikovan. Od zvanica sa ovogodišnjeg maratona najveću pažnju zaslužuje doajen našeg trčanja na duge pruge Franjo Mihalić, koji se veoma pohvalno izjasnio o ovogodišnjoj trci.

Pored maratonaca na ovoj smotri trčanja učestvovalo je i više stotina učenika osnovnih i srednjih škola kojima je ovo takmičenje poslužilo za izbor učesnika Krosa “Politike” među učesnicima ove opštine.

Pohvale Bačkom maratonu od Atletskog kluba “Partizan”

Nedavno je iz Jugoslovenskog sportskog društva “Partizan” (Atletski klub) u našu Redakciju stiglo Otvoreno pismo u vezi sa organizacijom Bačkom maratona. Članovi ovog kluba bili su najbrojniji među učesnicima ove smotre dugoprugaša u Odžacima i sigurno je da njihova zapažanja zavređuju pažnju ne samo organizatora, nego i drugih struktura u ovoj sredini koje bi mogle doprineti daljoj afirmaciji ove izvanredno korisne manifestacije. Iz ovog pisma prenosimo samo neke akcente.

(“Glas odžačke komune”, 11. novembar 1981. godine)

Proslavljeni as jugoslovenske atletike Franjo Mihalić, prilikom održavanja Drugog Bačkog maratona
Proslavljeni as jugoslovenske atletike Franjo Mihalić, prilikom održavanja Drugog Bačkog maratona
“Održavanje Bačkog maratona ima svog vaspitnog, sportskog, društvenog i ekonomskog opravdanja, pa stoga zaslužuje apsolutnu podršku. Način na koji je ovaj maraton zamišljen i ostvaren garantuje mu perspektivu da svojim značajem poveže šire regione te doprinese međuregionalnom zbližavanju, čime će ispuniti društvene zahteve naše zajednice. Vaspitno-sportsko opravdanje mu je u delovanju na mlade da se okupljanjem na sportskim manifestacijama šire angažuju čime se dobija u pravilnom odgoju mladih, što je prevashodna uloga sporta kao orijentacije. Ekonomsko opravdanje mu je u nemerljivoj koristi u okupljanju mladih oko sportskih organizacija kao pozitivnih regulatora usmeravanja mladih.

Učestvovanje raznih godišta, od pionira do starijih veterana, rečito govori o pozitivnosti bavljenja sportom, jer vezivanje za sportske organizacije ima nemerljiv efekat na sveukupno formiranje ličnosti mladih, da ne pominjemo potrebe ONO i DSZ.

Organizatori Bačkog maratona su dokazali da su sposobni za organizaciju i dalji razvoj ove manifestacije, pa smatramo da im stoga treba i dalje pružati uverenje i širu podršku. S naše strane, nastojaćemo u svakoj prilici da im obezbedimo podršku u svim društvenim i sportskim kontaktima, koje naš klub i JSD ima.

Sa sportskim pozdravima, Franjo Mihalić, trener.”

Ovo priznanje od poznatog sportskog kolektiva, i to od legende jugoslovenske atletike – Franje Mihalića – dolazi u pravo vreme, jer Odžačani su se već kandidovali da iduće godine organizuju Državno prvenstvo maratonaca. Organizacija ovog takmičenja već je poverena Vojvodini, a da li će baš Odžačani dobiti organizaciju takmičenja preostaje da se vidi. Izvesno je da će odluka o domaćinu Državnog prvenstva biti donesena pre Nove godine, jer je to rok za utvrđivanje kalendara svih značajnih atletskih manifestacija u zemlji, a državno prvenstvo svakako spada u red najznačajnijih.

Categories: