Mali maturanti proslavljaju završetak školovanja

Svršeni osnovci iz opštine Odžaci koji večeras zajedno proslavljaju malu maturu, obeležili su završetak osmogodišnjeg školovanja uz simbolično puštanje balona na platou Sportskog centra, ali i poneku suzu, zbog rastanka.

mali-maturantiZa male maturante generacije 2020. epidemija koronavirusa je došla u vreme pravljenja planova o nastavku školovanja i razmišljanja o maturskoj večeri.

Vreme provedeno u osnovnoj školi pamtiće zauvek, a maturska proslava je za njih prilika da se po prvi put osećaju kao odrasli.

– Iz osnovne škole definitivno bih izdvojila sedmi razred, zbog mojih takmičenja, jer sam išla na dosta takmičenja i najveći uspeh ostvarila u sedmom razredu. Zato mi je ostao u sećanju kao jedna naporna godina – kaže Nikolina Mihajlović, učenica osnovne škole u Srpskom Miletiću.

Na proslavu mature ispratili su ih roditelji, nastavnici i direktori škola, koji su ih podržavali i tokom školovanja.

Često citirana krilatica ovih dana među malim maturantima je “od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba”.

Kraj školske godine za osmake nosi pomešana osećanja, srećni su zbog završetka škole i uzbuđeni zbog priprema za matursko veče, a tužni i nostalgični zbog rastanka sa drugarima iz generacije.

– Nadam se da ću ostati u kontaktu sa svima njima, lepo smo se družili ovih osam godina iz kojih je teško nešto izdvojiti, jer je tih osam godina za mene najlepši period života – kaže maturantkinja Anastasija Čerubdžić iz Deronja.

Na pragu sveta odraslih pred malim maturantima je bitna odluka o odabiru srednje škole.

Naredna dva dana u matičnim osnovnim školama popunjavaće i predavati liste sa željama za nastavak školovanja, a zatim ih čeka nekoliko dana neizvesnosti dok ne saznaju da li su se upisali u željene srednje škole.

Categories: