Sportski vremeplov (17): U Odžacima završena 12. biciklistička trka Kroz Vojvodinu

Cilj biciklističke trke “Kroz Vojvodinu”, koja se ove godine cestama naše Pokrajine vozila od 9. do 12. septembra, bio je 12. septembra u Odžacima. Ova međunarodna biciklistička trka od Zrenjanina do Odžaka završena je pobedom mađarskih takmičara. U generalnom plasmanu prvo mesto pripalo je Laslu Halasu iz Spartakusa, koji je ekipni pobednik. Međutim u poslednjoj petoj etapi koja se vozila od Vršca do Odžaka trijumfovali su jugoslovenski biciklisti.

(“Glas odžačke komune”, 16. septembar 1981. godine)

Najbolji u poslednjoj etapi trke
Najbolji u poslednjoj petoj etapi trke
Karavan od 128 učesnika 12. biciklističke trke “Kroz Vojvodinu” stigao je u Odžake ispred fabrike ITES “Lola Ribar” prema predviđenoj satnici u subotu u 12.20 časova.

Od 74 takmičara koji su startovali pet dana ranije u Zrenjaninu, u Odžake na svom biciklu nije stigao svega jedan takmičar iz Zenice. On je dan ranije imao težak pad, pa je u Odžake stigao u kolima i sa rukom u gipsu. To međutim, nije poremetilo raspoloženje karavana učesnika ove veoma jake međunarodne trke u kojoj je učestvovalo 13 domaćih i pet inostranih ekipa: iz Mađarske, Čehoslovačke, Poljske, SR Nemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Posle pređenih 133 kilometra od Vršca do Odžaka na cilj je prvi stigao naš reprezentativac Rajko Čubrić (Metalac, Kraljevo), drugi je bio Miodrag Marinković iz Omladinskog biciklističkog kluba Beograd, inače dvostruki pobednik trke “Kroz Vojvodinu”, a treći Volfgang Korbi (Uta, SR Nemačka) – svi u vremenu 3:26:58. Inače, vreme pobednika zabeležilo je čak 47 biciklista što najbolje ilustruje ovu poslednju etapu u kojoj su se, kako priznaje i skromni Čubrić, favoriti u generalnom plasmanu držali rezervisano, ne želeći da na kraju bilo šta reskiraju.

Ekipno, na cilju u Odžacima prvi je Metalac (Kraljevo) ispred Spartakusa (Mađarska), Ute (SR Nemačka), Lođa (Poljska), Čukarički-Partizana (Beograd) itd.

U velikoj grupi biciklista koja je na cilju u Odžacima imala isto vreme stigao je i ukupni pobednik 12. biciklističke trke “Kroz Vojvodinu” Laslo Halas iz ekipe Spartakus (Seksard, NR Mađarska). On je u pet etapa i pređenih 471 kilometar pokazao najveću stalnost forme i sa vremenom 10:59:30 zasluženo trijumfovao ispred Čerina (Astra, Ljubljana) i našeg reprezentativca Dostanića (Čukarički-Partizan, Beograd).

Mađarski biciklisti osvojili su prvo mesto i u ekipnom plasmanu, čime su ponovili uspeh na istoj trci ostvaren pre dve godine. Na drugo mesto plasirala se Astra iz Ljubljane, dok je Čukarički-Partizan zauzeo treće mesto.

Prva grupa biciklista stiže na cilj u Odžacima
Prva grupa biciklista stiže na cilj u Odžacima
Na cilju u Odžacima karavan učesnika je dočekao veći broj Odžačana, koji su posle nekoliko godina, kada je ovde bio prolazni cilj u ovoj trci, dočekali da i konačno cilj bude u njihovom mestu.

Na završnoj svečanosti uručenja priznanja, održanoj u društvenim prostorijama ITES “Lola Ribar” (jednog od pokrovitelja takmičenja) učestvovali su članovi KUD “Mladost” iz Odžaka, a svečanosti su uz učesnike i organizatore trke prisustvovali i brojni gosti iz ove opštine i biciklističkog sporta u Vojvodini.

Ovogodišnja trka kroz “Kroz Vojvodinu” učinila je sigurno dosta za popularizaciju biciklističkog sporta u našem gradu, između ostalog i zato što su se nastavnici fizičkog vaspitanja iz naših osnovnih (ne svih) škola pobrinuli da organizuju biciklističku trku učenika. Najbolji osnovci su nagrađeni, a nagrađena su i jedina dvojica omladinaca iz Zajedničke srednje škole: Darko Kenig i Milan Mudrinić, kao i najbolji vozač na poni-biciklu Miloš Despotov iz Ratkova.

Pomenimo na kraju da je organizator planirao održavanje posebne trke omladinaca, ali dogovor sa nastavnicima u odžačkim srednjim školama izgleda da nije uspeo, jer u zakazano vreme sem dvojice nije bilo više omladinaca na startu trke.

Categories: