Goran Nikolić za Naše novine: U vreme pandemije pokazali smo solidarnost i odgovornost

Razgovor s povodom: Goran Nikolić, republički poslanik i predsednik Privremenog organa opštine Odžaci. Zahvaljujem se građanima opštine Odžaci koji su, dok je trajalo vanredno stanje, poštovali mere Vlade Republike Srbije i savete stručnjaka.

Predsednik Privremenog organa opštine Odžaci Goran Nikolić
Predsednik Privremenog organa opštine Odžaci Goran Nikolić
Skupština Republike Srbije na Đurđevdan, 6. maja, usvojila je Odluku o ukidanju vanrednog stanja koje je uvedeno 16. marta, u cilju prevencije i sprečavanja širenja virusa COVID-19, kao i predlog zakona o važenju odredbi koje su donete tokom vanrednog stanja, kojim je predviđeno da nadležne izborne komisije 11. maja donesu rešenje o nastavku izbornih radnji za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. U predlogu Vlade Republike Srbije se navodi da je kao rezultat preventivnih mera došlo do usporavanja epidemijskog toka i pada intenziteta aktivnosti virusa COVID-19.

“Aktivnostima zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen je aktivan epidemiološki nadzor”, navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da se COVID-19 više ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost od najvećeg značaja.

O epidemiološkoj situaciji u opštini Odžaci i merama koje su preduzimane u toku vanrednog stanja za “Naše novine” govorio je Goran Nikolić, poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsednik Privremenog organa opštine Odžaci.

Istakavši da je zamisao da će građani stariji od 65 godina nakon ukidanja vanrednog stanja sami procenjivati rizike na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji, koji će redovno biti dostupni, Nikolić kaže da su građani opštine Odžaci u vreme pandemije pokazali solidarnost i odgovornost.

– Na početku bih hteo da se zahvalim građanima opštine Odžaci na poštovanju mera Vlade Republike Srbije, na pokazanoj društvenoj odgovornosti za vreme trajanja vanrednog stanja. Našim najstarijim sugrađanima, mladima, a naročito zdravstvenim radnicima, radnicima uslužnog sektora, volonterima koji su nesebično pružali svoju pomoć i dali svoj doprinos u ovoj nimalo bezazlenoj situaciji za sve nas. Još jednom se pokazalo da u kriznim situacijama možemo biti solidarni i odgovorni – istakao je Nikolić, dodavši da se nada da će građani visok stepen odgovornosti koji su pokazali u vreme trajanja vanrednog stanja pokazati i nakon što je ono ukinuto.

Na zvaničnom portalu COVID-19 već duži vremenski period stoji podatak da su virusom korona zaražene dve osobe koje imaju prebivalište u opštini Odžaci, a u stagnaciji je i broj lica koja su bila u samoizolaciji. Da li je opasnost od virusa korona nakon ukidanja vanrednog stanja prošla?

– Uprkos činjenici da je epidemiološka situacija u našoj opštini dobra, mere poput držanja socijalne distance i nošenja zaštitnih maski i rukavica trebalo bi da se poštuju. Preporuka je da građani stariji od 65 godina koji su najugroženiji ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično. Opasnost od virusa korona proći će onog dana kad se sve vrati na stanje koje je bilo pre proglašenje pandemije.

Dok je trajalo vanredno stanje bili ste na čelu Štaba za vanredne situacije.

– Štab za vanredne situacije od 16. marta, kad je formiran, svakodnevno je održavao sastanke na kojima su donošene odluke o planu aktivnosti na dnevnom nivou. U toku vanrednog stanja Štab je doneo niz odluka, zahvaljujući čijoj realizaciji je epidemiološka situacija u opštini bila na zadovoljavajućem nivou tokom trajanja vanrednog stanja. Istog dana kada je Štab osnovan formiran je i volonterski servis Štaba za vanredne situacije i kol centar, a sve sa ciljem da se građanima naše opštine starijim od 65 godina pomogne prilikom nabavke namirnica, lekova i drugih potrepština. Ovom prilikom želeo bih da se zahvalim volonterima koji su u vreme vanrednog stanja svakodnevno bili na usluzi građanima starijim od 65 godina.

Kakav je bio odziv volontera?

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je u svim naseljenim mestima vladalo veliko interesovanje za uključivanje u rad volonterskog servisa. U svakom momentu mogli smo računati na oko 120 volontera. Broj onih koji se prijavio bio je mnogo veći. Većina volontera koje smo angažovali radila je na terenu, dok se manji deo nalazio u centru za obaveštavanje, gde su primani pozivi o potrebama građana i davane informacije o trenutnim merama i odlukama.

Volonteri su bili zaduženi i za raspodelu prehrambenih i voćnih paketa za penzionere, čija je penzija manja od 30.000 dinara. Koliko je podeljeno takvih paketa u našoj opštini?

– Do sada su podeljena ukupno 4.033 paketa u kojima su se nalazile prehrambene namirnice i proizvodi za ličnu i higijenu domaćinstva i 3.934 voćna paketa penzionerima čije su penzije manje od 30.000 dinara, 346 paketa sa hemijom po domaćinstvu podeljeno je pripadnicima romske nacionalne zajednice, a prehrambeni paketi podeljeni su i radnicima Doma zdravlja sa osnovnom i srednjom stručnom spremom. Prilikom dostave paketa volonteri su poštovali sve mere zaštite, kako bi se sprečila eventualna mogućnost širenja virusa

Jedna od odluka koju je štab doneo je i otvaranje linije za psihološku pomoć i podršku.

– Doneli smo odluku o otvaranju linije za psihološku pomoć i podršku iz preventivnih razloga, kao i zbog činjenice da će ljudima u našoj opštini biti lakše ukoliko znaju da postoji neko iz njihove sredine sa kim mogu da pričaju i da se posavetuju. Pored preventive i održavanja fizičkog zdravlja važno je u ovakvim situacijama preventivno delovati i na mentalno zdravlje. Svaki građanin naše opštine koji ima potrebu da razgovara sa psihologom ima mogućnost da svoju brigu, strah ili anksioznost podeli sa stručnim licem koje će mu dati konkretan savet i predloge kako da prevaziđu osećaj nelagodnosti.

Iskustva iz bliske nam prošlosti govore da je pomoć psihologa potrebnija kad krizne situacije prođu. Da li će linija za psihološku pomoć biti otvorena i nakon ukidanja vanrednog stanja?

– Sve dok za to bude potrebe, linija za psihološku pomoć biće otvorena. Ukidanje vanrednog stanja ne znači ukidanje svih mera. Ne bi bilo dobro da se opustimo i da zaboravimo preko noći savete stručnjaka. Korona je još uvek tu i dok ne prođe opasnost moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima.

U vreme vanrednog stanja odgovorni su bili građani, ali i privredni subjekti. Kompanija “Magna” opštini je donirala 20.000 zaštitnih maski.

– Svi privredni subjekti koji posluju na našoj teritoriji ponudili su nam pomoć u skladu sa mogućnostima. Procena Štaba je bila da ih u situaciji kad imaju probleme u poslovanju zbog pandemije dodatno ne opterećujemo. U toku vanrednog stanja “Magna” je svoju proizvodnju preusmerila na proizvodnju zaštitnih maski kako bi doprinela borbi protiv korona virusa. Zahvalan sam na ovoj donaciji firmi “Magna” koja je na delu pokazala da spada u red društveno odgovornih kompanija, kao i firmi “Ditex” iz Deronja koja je donirala 1.000 zaštitnih maski. Donacije koju smo dobili i pomoć koju su nam privredni subjekti ponudili pokazatelj je dobre saradnje koju lokalna samouprava ima sa najvećom firmama koje posluju na našoj teritoriji. Rukovodstvo “Magne” među prvima je prihvatilo poziv Štaba da JKP “Usluga” dezinfikuje objekte preduzeća radi sprečavanja korona virusa i zaštite zaposlenih, a nakon toga, to je učinila i većina drugih privrednih subjekata.

Svakodnevno su dezinfikovane i javne površine, a građanima je u dva navrata deljen rastvor natrijum hipohlorita za dezinfekciju površina u domaćinstvima. Da li će se nastaviti sa dezinfekcijom?

– Od 18. marta svakodnevno se dezinfikuju javne površine na teritoriji cele opštine. Do sada je dezinfikovano više od milion metara kvadratnih javnih površina, a redovno se dezinfikuju svi javni objekti, objekti privatnih firmi… Na ulazu u svim naseljenim mestima postavljene su dezinfekcione barijere, kao i na ulazima u javne objekte. Mogućnost da dezinfekuju površine u svojim domaćinstvima omogućili smo i građanima kojima je podeljeno preko 20.000 litara natrijum hipohlorita. Sve dok bude potrebe, dezinfekcija na teritoriji cele opštine će se nastaviti.

Kakva je situacija u opštinskom budžetu? Da li će se morati raditi rebalans?

– Kao i u drugim opštinama, priliv sredstava u budžet je mnogo manji, ali uprkos tome uspevamo sve tekuće obaveze da servisiramo na vreme. Projekte koji su započeti ćemo sigurno realizovati, a da li ćemo i one koji iziskuju značajnija ulaganja, znaćemo nakon što uradimo presek stanja.

Za 21. jun najavljeno je održavanje izbora. Kakvu kampanju očekujete u našoj opštini?

– U vreme dok je trajalo vanredno stanje izbori su bili u drugom planu. Cilj nam je bio da budemo uspešni u realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja virusa korona u našoj opštini. Izbori su raspisani za 21. jun, međutim, izborna kampanja još nije ozvaničena. Kad se to desi, građanima ćemo prezentovati ono što je urađeno proteklih godina.

Izvor: “Naše novine” Odžaci, Uroš Meseldžija

Categories: