Narodna biblioteka u Odžacima od ponedeljka ponovo radi sa čitaocima

Narodna biblioteka “Branko Radičević” u Odžacima počinje da radi sa čitaocima od ponedeljka, 11. maja, a radno vreme biće od 9 do 13 sati.

biblioteka naslovna (1)Posle mesec i po dana Biblioteka će tako ponovo otvoriti vrata korisnicima usluga koje će od ponedeljka dočekati nešto drugačija procedura pozajmljivanja i vraćanja knjiga, zbog primene propisanih mera zaštite zdravlja zaposlenih i čitalaca od koronavirusa.

O tome govori Biljana Zlatković, direktorica Narodne biblioteke “Branko Radičević”:

– Celu ovu nedelju ćemo iskoristiti za dezinfekciju kompletnih prostorija, kako biblioteke u Odžacima i Muzejske jedinice, tako i u svim ograncima. Sve knjige koje se nalaze u biblioteci biće dezinfikovane i apsolutno ceo prostor, tako da će čitaoci od ponedeljka ući u čiste i bezbedne prostorije. Radnici će biti pod maskama i rukavicama, zaštićeni pregradama od pleksiglasa, takođe smo spremili i dezo barijere i jednoobrazno će to važiti za sve biblioteke u našoj opštini.

U biblioteci će moći istovremeno da bude najviše dvoje korisnika usluga, koji će takođe morati da imaju zaštitne maske i rukavice.

Preporuka je da čitaoci pre dolaska u biblioteku poruče knjige koje su im potrebne na broj telefona 025/5742-425. Pri tome je potrebno da ostave svoje podatke: ime i prezime, broj članske karte i broj telefona. Literaturu iz bibliotečkog fonda koju žele preuzimaju sledećeg radnog dana.

– Bilo bi dobro da čitalac unapred zna šta mu treba, kako bi se što je moguće manje zadržavali u biblioteci, što je i preporuka zdravstvene struke. Takođe, shodno preporuci Svetske zdravstvene organizacije za bibliotekarstvo i arhivu, knjige koje se vraćaju treba da “odleže” u suvom i mračnom prostoru 48 sati, jer je toliko potrebno da bi virus nestao i da bi knjiga bila zdrava da se vrati u fond i otišla u ruke drugom čitaocu. Molila bih sve koji dolaze u biblioteku da imaju masku i rukavice, kako bi mogli da ih uslužimo, jer je ulazak u fond zabranjen i knjige će im biti date u ruke da odaberu, pa zbog toga i oni moraju biti opremljeni zaštitnom opremom – zaključila je Biljana Zlatković, direktorica Narodne biblioteke u Odžacima.

Categories: