Kako je Tito dočekan u Odžacima

Na današnji dan pre četrdeset godina (4. maja 1980.) umro je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Upravljao je Jugoslavijom 35 godina. Tačan datum njegovog rođenja nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj, što je proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski građen tokom njegove vladavine.

tito-1Svakog maja u lokalnim novinama u Odžacima je objavljivana čestitka koju su Titu za rođendan upućivali “pioniri, omladina, radni narod i građani opštine Odžaci”, a svečano su dočekivane i ispraćane savezne štafete mladosti. Malobrojni su imali čast da ih kao deo neke opštinske delegacije Tito lično primi.

Međutim, ništa tako značajno i veliko se nije desilo da je vezano za Odžake i Tita kao što je bila njegova poseta 19. aprila 1969. godine.

Josip Broz Tito, boravio je u Odžacima u sklopu četvorodnevne posete Vojvodini, koja je trajala od 18. do 21. aprila, a održana je svega par nedelja po završetku 9. kongresa Saveza komunista Jugoslavije.

Tito je na put je krenuo iz svoje rezidencije u Karađorđevu, u pratnji predsednika Skupštine Vojvodine Ilije Rajačića, predsednika Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Mirka Čanadanovića, predsednika Pokrajinskog izvršnog veća Stipana Marušića i predsednika Socijalističkog saveza APV Maćaša Kelemena.

Prvi grad koji je posetio bio je Novi Sad (18. aprila), a sutradan je posetio Sombor iz koga je i došao u Odžake.

tito-3Ispred velike bine koja je bila postavljena kod zgrade opštine u Odžacima Tita je po lepom vremenu skandiranjem i ovacijama pozdravilo više hiljada građana. Doživotni predsednik SFRJ kratko se obratio nepreglednoj masi ljudi, a sa njim u pratnji bila je supruga Jovanka i saradnici.

Poseta Josipa Broza Tita Odžacima zabeležena je u “Glasu odžačke komune”.

Zdravko Lončar, tadašnji predsednik Skupštine opštine je u ime svih stanovnika odžačke opštine pozdravio dragog gosta i pročitao pismo radnih ljudi i građana. Lončar je Titu predstavio društveno-političke radnike opštine Odžaci, a pionirka Vesna Karanović predala mu je cveće i poželela mu dobrodošlicu.

“Tito je kao i uvek u susretima sa pionirima, omladinom, radnim ljudima, sportistima… pitao pionirku Vesnu kako uči i dodao da očekuje da i dalje bude odlična”.

tito-2Doživotni predsednik SFRJ je pozdravio i prvoborce i učesnike NOR-a. Hroničari svedoče da Tito, kao i uvek, vedar i nasmejan nije skrivao svoje zadovoljstvo zbog susreta sa Odžačanima.

Tito je prilikom posete Odžacima, u govoru koji je trajao nekih desetak minuta, između ostalog, govorio o zadacima Jugoslavije na međunarodnom planu ističući da je ona uvek bila u prvim redovima onih koji se borili za mir i pravednije odnose među narodima i državama i da će to, ne zapostavljajući zadatke na unutrašnjem planu, činiti i ubuduće.

Bila je to prva i jedina poseta Tita Odžacima gde je “najveći sin naroda i narodnosti” dobio i zvanje počasnog građanina opštine.

Categories: