Odžački sindikalci zdravstva pridružuju se protestu u Beogradu

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Doma zdravlja Odžaci pridružiće se masovnom protestu zaposlenih u zdravstvu koji će se održati u utorak, 25. oktobra na Trgu Nikole Pašića u Beogradu sa početkom u 11 sati i zajedno sa kolegama iz drugih gradova iskazati svoje nezadovoljstvo materijalnim položajem i izneti svoje zahteve koji se odnose na povlačenje Predloga zakona o platama iz skupštinske procedure, pravo na dostojanstven stručni rad lekara i prava pacijenata na stručno lečenje, odnosno traži da budu zadovoljni pacijenti i zaposleni, kao i poštovanje svih prava iz Posebnog kolektivnog ugovora. Ovo je dogovoreno na sastanku Odbora ove sindikalne organizacije koji je održan u petak u Odžacima u sali Doma zdravlja.

– Mislim da su ovoga puta Ministarstvo zdravlja, Vlada Republike Srbije i u celosti svi ugrozili egzistenciju pacijenata i nas zaposlenih – rekla je za Radio Odžake predsednica sindikalne organizacije zdravstva i socijalne zaštite Doma zdravlja Odžaci Milena Nikolić, koja je ujedno i predsednik strukovne sindikalne organizacije Zapadno-bačkog okruga, član Pokrajinskog i Republičkog odbora i predsedništva Republičkog odbora u sindikatu zdravstva i socijalne zaštite, iznoseći razloge protesta.

Ona je ujedno pozvala sve pacijente da podrže napore sindikata zaposlenih u zdravstvu da istraju u rešavanju ovih problema, jer kako je obrazložila, donošenjem ovakvog Zakona o platama, koji bi trebalo da se nađe 26. oktobra na dnevnom redu republičkog parlamenta i Uredbom o kapitaciji, kao novom načinu finansiranja u zdravstvu, koji za sobom veže i racionalizaciju, pacijenti bi bili uskraćeni za svoja prava i adekvatno stručno lečenje, a stvorila bi se kategorija „dobrog“ doktora koji bi zarad svoje plate trabalo da pacijentu ne daje nikakva prava, i “lošeg” koji će prepisivati lekove, izdavati upute i biti pravi profesionalac i na taj način ugroziti svoju zaradu i zaradu zaposlenih u svom timu.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije traži povećanje cene rada za zaposlene u toj delatnosti kojom bi se minimalna zarada izjednačila sa prosečnom potrošačkom korpom. Upućen je i javni proglas, a protest upozorenja održan je u četvrtak u Beogradu, nakon čega su predstavnici sindikata svoje zahteve ostavili na pisarnici Vlade Srbije.

Categories: