Rekordan odziv dobrovoljnih davalaca krvi u Odžacima

Prve akcije dobrovoljnog davanja krvi u opštini Odžaci u 2020. godini održane su u četvrtak i petak, 23. i 24. januara u Odžacima, Karavukovu i Srpskom Miletiću.

Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci
Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci
Rezultate ovih akcija saopštila je sekretar Crvenog krsta Odžaci Ljiljana Mladenović, koja je istakla da je u Odžacima zabeležen rekordan odziv, uz veći broj novih davalaca krvi.

– U prvim ovogodišnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi građani opštine Odžaci su dokazali svoju humanost još jednom i pokazali da je humanost jedino blago koje se deljenjem uvećava – kazala je Mladenović.

Akcija je u četvrtak održana u Sportskom centru Odžaci, a prijavio se 131 potencijalni davalac. Krv je dalo 122-oje davalaca, među kojima i 11 novih davalaca.

U petak u osnovnoj školi u Karavukovu akciji se odazvalo 23-oje potencijalnih davalaca, a krv je dalo njih 20. Zabeležen je jedan novi davalac. Istog dana akcija je održana u osnovnoj školi u Srpskom Miletiću, uz 14 prijavljenih potencijalnih davalaca, od kojih je 13 dalo dragocenu tečnost, a u tom mestu nije bilo novih davalaca.

Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u februaru će organizovati četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi: 21. februara u Bačkom Gračacu i Bačkom Brestovcu, a 28. februara u Ratkovu i Deronjama. Sve ove akcije biće realizovane u prostorijama osnovnih škola.

Podsetimo, krv mogu dati zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina koje imaju više od 50 kilograma. Muškarci mogu dati krv na svaka tri, a žene na četiri meseca.

Categories: