Izložba u Muzejskoj jedinici posetioce vodi kroz istoriju apotekarstva

Tematska izložba “Apoteka nekad i sad” postavljena je u Muzejskoj jedinici u Odžacima u saradnji sa “Benu” apotekom i trajaće do kraja januara.

izlozba-apotekarstvoVećina eksponata potiče iz perioda od pre jednog veka i ova po obimu mini izložba oživljava to doba kada je od umeća farmaceuta zavisilo koliko brzo i kakav lek će pacijent dobiti.

Postavka na slikovit način ilustruje kako su nekada izgledale apoteke, kao i oprema koja je služila za izradu i čuvanje farmaceutskih proizvoda i nudi saznanja o razvoju savremenog apotekarstva.

To što su neki od dragocenih predmeta koji su mnogo decenija bili u upotrebi u apotekama našli svoje mesto u postavci muzeja, zaslužni su autori izložbe kustos istoričar Branislav Srdanović i diplomirani farmaceut – specijalista ispitivanja i kontrole lekova Olga Gajić, upravnica apoteke “Benu” u Odžacima.

Stojnice ili posude u kojima su se nekada držali lekovi, farmakopeje iz Kraljevine SHS i Kraljevine Srbije, “lekaruša” – zbirka propisa o izradi magistralnog leka iz 1929. godine, samo su neki od predmeta koji se mogu videti na ovoj zanimljivoj izložbi, a potiču iz privatne zbirke Novosađanke Olge Gajić.

– Predmeti su iz privatne kolekcije apotekarskog pribora iz predratnog perioda i privatnih apoteka koje su se zatvorile. Nastala je time što je većina farmaceuta, pa tako i ja, zaljubljena u izradu magistralnog leka. Razvojem industrije se to više ne radi u svim apotekama, već samo u određenim, a nama koji smo polagali farmaceutsku tehnologiju i učili izradu magistralnog leka to upravo nedostaje. Zbirka je nastala najvećim delom kupovinom preko sajtova za prodaju starih stvari i na pijaci, kao izraz velike ljubavi prema pozivu kojim se bavim – kaže diplomirani farmaceut Olga Gajić.

Apoteke nisu samo zdravstvene ustanove u koje pacijenti dolaze po lek, već i mesta koja poseduju bogatstvo koje je deo kulturnog nasleđa.

– Istorijsko odeljenje Muzejske jedinice u Odžacima poseduje zbirku od nekih 750 predmeta, a značajan deo tih predmeta predstavljaju delovi jednog apotekarskog kabineta koji je ceo prenesen u muzej. Imamo apotekarski orman u kome su se nalazile drvene stojnice i veliki broj bočica, a u nekima još uvek ima supstanci koje su se u njima čuvale – kaže Branislav Srdanović, kustos istoričar Muzejske jedinice u Odžacima.

Najzanimljiviji apotekarski predmeti iz zbirke Muzejske jedinice prikazani su na ovoj izložbi koja će posetiocima zagolicati maštu i uvesti ih u čudnovati svet farmacije. Većina ovih predmeta više se ne može videti u apotekama, već samo u muzejima i privatnim kolekcijama.

Među prvima postavku je videla grupa učenika OŠ “Miroslav Antić” iz Odžaka za koje je Olga Gajić održala predavanje o razvoju apotekarstva na tlu Srbije, o tome kako su nekada izgledale apoteke i kako su se nekada pravili lekovi, apotekarskom alatu i priboru, apotekarima i njihovoj ulozi i doprinosu u razvoju društva.

Categories: