Borba protiv side počinje edukacijom i prevencijom

Na teritoriji Vojvodine od početka ove godine otkriveno je 57 novih slučajeva HIV-a, od toga je 20 osoba obolelo. U Zapadnobačkom okrugu je u istom periodu registrovano osam novih HIV pozitivnih osoba, a šest osoba je obolelo. Na teritoriji celog okruga trenutno 33 osobe žive sa HIV-om, od kojih četiri u opštini Odžaci.

predavanje-sidaSvetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležen je širom sveta, a u Srbiji svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju u savetovalištima širom zemlje. Epidemiolozi ističu da je veoma važno da onaj koji je HIV pozitivan rano to i sazna, jer danas postoji terapija koja može da pomogne.

U Zavodu za javno zdravlje Sombor građani već godinama mogu doći na dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, koje je besplatno za svakog ko želi da proveri svoje zdravlje, a preporučuje se onima koji misle da su bili u rizičnoj situaciji.

– Zavod u Somboru je regionalni zavod u kome će uvek biti lekar epidemiolog, sa kojim se možete savetovati i posle razgovora eventualno obaviti i testiranje. Ne treba uput lekara, ne treba lična karta, može se svaki radni dan od 7.30 do 11 sati. Zadnjih godina je odziv nešto slabiji, ali mislim da je za svakog mladog čoveka značajno da može doći anonimno da sazna svoj imuni status – kaže epidemiolog dr Gordana Cvetić.

U okviru svojih redovnih aktivnosti obeležavanja značajnih datuma iz kalendara javnog zdravlja, opštinska organizacija Crvenog krsta u Odžacima povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side organizuje predavanja u školama i druge akcije u cilju edukacije stanovništva, a pre svega mladih o HIV-u i AIDS-u.

Crveni krst Odžaci je ove godine na tu temu organizovao predavanje u Gimnaziji i ekonomskoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima, a prisustvovali su učenici prvog i četvrtog razreda. Predavač je bila dr Gordana Cvetić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor.

Istim povodom je održana i ulična manifestacija uz podelu edukativnog materijala na temu prevencije HIV/AIDS-a i drugih polno prenosivih infekcija.

Categories: